Batavia jaartje beschikbaar voor teelt suikerbieten

Het insecticide Batavia heeft voor dit seizoen een vrijstelling gekregen voor de bestrijding van bladluizen in suikerbieten.

Batavia+jaartje+beschikbaar+voor+teelt+suikerbieten
© Haijo Dodde

Het betreft een 120 dagenvrijstelling die geldt van 15 april tot 13 augustus 2020. De tijdelijke beschikbaarheid van Batavia in suikerbieten is op advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) goedgekeurd door het ministerie van LNV. Dit staat sinds gisteren vermeld in de Staatscourant.

Toelatingshouder Bayer meldt op de website dat Batavia vooral jonge zuigende insecten bestrijdt. Het is een dubbel systemische insecticide op basis van de werkzame stof spirotetramat. De stof wordt na opname in de planten zowel naar boven als naar beneden getransporteerd. Het middel beschermt dankzij deze werking ook de nieuwe groei in een suikerbietengewas.

Bescherming tegen bietenvergelingsvirussen

Batavia werkt in suikerbieten tegen zowel groene perzikbladluizen als zwarte bonenluizen. Eventueel aanwezige trips worden ook bestreden. Vanwege de bestrijding van met name de perzikbladluizen beschermt Batavia een gewas suikerbieten indirect ook tegen bietenvergelingsvirussen.

Vooral in het zuidwesten van Nederland zijn afgelopen jaar diverse percelen suikerbieten aangetast door de bladvergelingsziekte. Zware aantastingen kunnen uiteindelijk een opbrengstderving tot 50 procent tot gevolg hebben.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer