Uienvlieg zorgt voor veel schade in uienteelt

Uientelers hebben te maken met flinke schade door de uienvlieg. 'Zoals het nu lijkt, valt 10 tot 20 procent van de uien weg', zegt teamleider akkerbouw Jeroen Nijenhuis van Agrifirm.

Uienvlieg+zorgt+voor+veel+schade+in+uienteelt
© Haijo Dodde

De larven van de uienvlieg vreten de uienplanten op. Daardoor mislukt de oogst voor een groot deel, constateert Nijenhuis. 'Bij sommige uienplanten vinden we wel vier tot vijf larven. Daardoor vallen bosjes met uien om. In het ergste geval dunt op een perceel 70 procent van de planten uit.'

De sterke populatieopbouw komt volgens hem vooral door het feit dat telers geen gecoat uienzaad meer mogen gebruiken. 'Ze moeten soms om de twee à drie dagen spuiten met pyrethroïde. Het goede tijdstip van spuiten is vaak gokken. Misschien moet je morgen of overmorgen weer spuiten.'


Enorme populatieopbouw

Nijenhuis ziet op meerdere plekken in het land problemen. Erg is het in ieder geval in Flevoland, Drenthe en de Noordoostpolder. Maar ook in andere delen van het land hebben telers te maken met veel uienvliegen.

'We zien een enorme populatieopbouw en dat heeft te maken met de beschikbaarheid van te weinig systemische gewasbeschermingsmiddelen. Daardoor krijgen we de uienvlieg en ook de bonenvlieg niet onder controle', zegt de teamleider.


Uienvliegen leggen veel eitjes

De uienvlieg is het belangrijkste schadelijke insect in uien. In de periode van mei tot september zijn er twee tot drie generaties. Nijenhuis: 'Aan het eind van de teelt leggen de uienvliegen veel eitjes. Dat zorgt ervoor dat de luizendruk in 2021 nog groter zal zijn. Telers en adviseurs zitten met de handen in het haar.'

Adviseurs willen dat telers een goede uienoogst hebben. 'Als je daar als adviseur niet bij betrokken bent, moet je ander werk zoeken', vindt Nijenhuis. 'Een goede uienteelt in de benen houden, is in het belang van de hele keten. Van de zaaizaad leverancier tot de uienhandelaar. Als we de uienvlieg niet onder controle krijgen, bestaat de kans dat de sector in Nederland halveert.'


Verplaatsten geen oplossing

Als de uienvlieg alleen een probleem zou zijn in de gangbare uienteeltgebieden, zou verplaatsing van de teelt binnen Nederland een oplossing kunnen zijn. 'We zien het probleem van de uienvlieg echter ook in Drenthe. De teelt verplaatsen naar andere gebieden is dus geen oplossing', zegt Nijenhuis.

Voor volgend jaar is het van groot belang dat telers met monitoring de komst van de uienvlieg goed in de gaten houden. 'Door gelijk op het goede moment te spuiten, kun je de populatie klein houden. Het is daarbij wel van belang dat er effectieve gewasbeschermingsmiddelen zijn die telers mogen gebruiken.'

Het uitzetten van steriele mannetjes is ook een manier om de uienvlieg te bestrijden. Als de populatie uienvlieg te groot is, is dit geen effectieve techniek meer. De verhouding tussen de steriele mannetjes en de wilde uienvliegen is dan uit evenwicht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer