Uireka+gaat+uien+bewaren+met+Ultra+Low+Oxygen
Nieuws
© Haijo Dodde

Uireka gaat uien bewaren met Ultra Low Oxygen

Uireka onderzoekt alternatieven voor MH in de uienbewaring. Het uienonderzoeksplatform denkt aan ULO-bewaring (Ultra Low Oxygen), zoals vaak toegepast bij opslag van fruit.

Werkgroep Kiemrust heeft onlangs gesproken over een eerste opzet van een bewaarproef, komend najaar. De werkgroep houdt zich bezig met het vinden van alternatieven voor de breed toegepaste Maleine Hydrazide (MH) behandeling. Die is gericht op het voorkomen van spruitvorming tijdens lange bewaring van uien.

Op basis van de desktopstudie heeft de werkgroep naar mogelijke alternatieven voor MH gekeken. Het plan voor komend seizoen is voor een aantal rassen, met uiteenlopende eigenschappen wat betreft duur van de spruitrust, kleinschalige bewaarexperimenten uit te voeren. Daarbij wordt gevarieerd in condities en behandelingen.


Ethyleen en temperatuur

Bij ULO-bewaring wordt de zuurstofconcentratie zodanig verlaagd dat stofwisseling van het product zo laag mogelijk is. Ook zal er gespeeld worden met de temperatuur en met de toepassing van ethyleen.

Ethyleen kan een remmend effect hebben op spruitvorming. Naast de bewaarsimulatie wordt ook een transportsimulatie gerealiseerd. Juist na bewaring, in analogie met bijvoorbeeld aardappelen, is het risico op spruitvorming hoog.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer