CA-bewaring ui alternatief voor kiemremmers?

Van Amerongen CA Technology in Tiel is producent van controlled atmosphere (CA) installaties voor het bewaren van fruit op een natuurlijke manier. De techniek creëert optimale condities en verlaagt de ademhaling van het opgeslagen fruit. Uientelers vragen zich af of de CA-techniek een bijdrage kan leveren aan het beter bewaren van uien en het remmen van de kieming.

CA%2Dbewaring+ui+alternatief+voor+kiemremmers%3F
© Van Amerongen CA Technology

In de Europese Unie worden steeds meer kiemremmingsmiddelen verboden waaronder maleïne hydrazide (MH) en chloorprofam. Tegelijk vermindert de registratie van nieuwe kiemremmingsmiddelen. Bij uientelers leidt die ontwikkeling tot onrust omdat ze worden gedwongen naar een alternatief te zoeken om de kieming van uien te remmen.

Van Amerongen CA Technology heeft al meer dan vijftig jaar ervaring in de fruitbewaring en denkt dat de CA-techniek ook geschikt is voor het bewaren van uien. De techniek verlaagt de ademhaling van de uien door de hoeveelheid zuurstof te verminderen en de hoeveelheid kooldioxide te verhogen. Met de juiste relatieve luchtvochtigheid en temperatuur ontstaat er in de bewaring een gecontroleerde atmosfeer. Dit remt de ontkieming gedurende de bewaring en het kwaliteitsverlies.


Positief resultaat

Martijn Heesters van Van Amerongen CA Technology: 'Wij weten dat CA een positief effect kan hebben op uien en de kieming van de ui kan remmen gedurende de bewaring. Er is in het verleden al vaker onderzoek gedaan naar deze techniek op uien. En het wordt al meer dan tien jaar toegepast door een klant in Engeland met een positief resultaat. Maar het is lastig om de ideale bewaarcondities te bepalen, omdat dit van veel factoren afhankelijk is, zoals de locatie waar de ui wordt geteeld en de soort ui.'

De CA-techniek voor uien is al klaar en in principe gelijk aan de techniek die fruittelers toepassen bij appels, peren en andere soorten fruit. Heesters: 'Bij elke soort appel of peer kan er bij de bewaring een verschil zijn in de gewenste luchtvochtigheid, temperatuur en het zuurstof- en kooldioxidegehalte. Ook bij elke soort ui moeten we daar rekening mee houden. Het land en soms de regio waar het gewas wordt geteeld, kunnen invloed hebben. Het is daarom van belang om de ideale condities voor de verschillende soorten uien te achterhalen, om de juiste bewaarprotocollen op de kunnen stellen.'


Kennis vergaren

Het bedrijf is daarom een onderzoek gestart en probeert met zoveel mogelijk uientelers in contact te komen, om meer kennis te vergaren en zo mogelijk testen uit te voeren. Heesters: 'De techniek is al klaar. Het is nu zaak om de juiste protocollen op te stellen om te kunnen testen. Daarnaast is het de vraag wat een teler precies wil bereiken, hoe de kwaliteit wordt gemeten, om een protocol hierop af te kunnen stemmen. Wat zijn per soort uien de ideale bewaarcondities? We hopen daarom dat uientelers contact met ons opnemen. Wij houden ze dan op de hoogte van de ontwikkelingen van de CA-technologie.'

Op basis van deze kennis kan Van Amerongen CA Technology verder aan de gang om bewaarprotocollen op te stellen, zodat voor zoveel mogelijk uiensoorten een oplossing is te vinden. 'Uientelers gebruikten altijd kiemremmingsmiddelen. Nu een aantal van dit soort middelen komt te vervallen, is het nodig op zoek te gaan naar alternatieven', zegt Heesters.

Het bedrijf is op dit moment onder andere bezig om informatie terug te halen vanuit telers in Engeland die al langer gebruikmaken van CA-bewaring. 'Uit de ervaringen van een Engelse uienteler die al meer dan tien jaar gebruikmaakt van CA, blijkt dat deze bewaring de nodige voordelen heeft. De teler bewaarde in het verleden de uien zes à zeven maanden. Met CA-bewaring zit hij nu op negen à tien maanden', weet Heesters.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer