Meer volwassen tripsen in uien

Er is een toename aan volwassen tripsen in uienpercelen in Nederland, zo constateert Agrifirm. Een bespuiting is het meest effectief in het larven stadium.

Meer+volwassen+tripsen+in+uien
© Jorg Tönjes

Wekelijks checkt Agrifirm de blauwe vangplaten op uienpercelen op volwassen tripsen. Deze worden vervolgens geteld in het lab van Groene Vlieg. Dit bedrijf richt zich op beheersing van plagen in de land- en tuinbouw door het toepassen van biologische middelen.

Op die manier monitort Agrifirm de druk van volwassen trips in de regio op perceelsniveau. Op percelen met veel volwassen trips mag je ook meer ei afzetting en dus ook meer larven verwachten. Het juiste moment om te bespuiten is afhankelijk van deze populatie opbouw; een bespuiting is het meest effectief in het larven stadium.

Peter Hulst, specialist akkerbouw bij Agrifirm, is blij met het grote aantal enthousiaste telers die meedoen met de Agrifirm Trips Coach. 'Zo zitten we er bovenop en zorgen we dat we de trips schade tot een minimum beperken.'


Temperatuur

Naast het tellen op de vangplaten, maakt Agrifirm gebruik van twee andere modellen voor het monitoren en bepalen van het juiste spuitmoment tegen trips.
Het gaat om de Graaddagen app, waarbij de temperatuursom een indicator is voor het moment waarop men de eerste trips larven kan verwachten. De tweede methode is het Trips Model. Dit is een nieuwe ontwikkeling binnen Agrifirm, waar de firma dit jaar meer ervaring mee op wil doen. Dit model maakt gebruikt van een combinatie van temperatuur en populatieontwikkeling en geeft op die manier een voorspelling van de trips-stadia in de loop van het seizoen.


Tripsdruk

'Je ziet dat de tripsdruk zeer verschilt per regio', zegt kenniscoördinator Harry Roerink. 'Waar we in regio midden en Oost de eerste larven binnenkort al denken te vinden, wachten we in regio Zuid al op de tweede generatie larven. Terwijl in regio Noord de eerste generatie larven rond half jun verwachten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer