Speculatie+drijft+uienprijs+naar+grote+hoogte
Achtergrond
© Han Reindsen

Speculatie drijft uienprijs naar grote hoogte

De strijd om de laatste vrije uien in Nederland zorgt voor een behoorlijke stijging van de uiennoteringen. Landbouwbeurs Goes noteerde maandag 26 tot 34 euro per 100 kilo voor de 60 procent grove uien. Dat is gemiddeld ruim 10 euro meer dan vorige week.

'Een gekke boel', karakteriseert uienhandelaar Wim Waterman van Waterman Onions in Emmeloord de situatie op de uienmarkt. 'De beschikbaarheid van vrije uien is beperkt en het opdrijven van de prijzen op dit moment lijkt een spelletje van speculanten.'

Op de regionale landbouwbeurzen in Goes, Middenmeer en Emmeloord stegen de uiennoteringen de laatste twee weken van 15 euro per 100 kilo naar meer dan 30 euro per kilo. Dit wel met de aantekening dat de bandbreedte tussen de bovenkant en de onderkant van de markt vrij groot is. De beurzen omschrijven de uienmarkt nu als vast, wat een indicatie is voor een markt met meer vraag dan aanbod.


De bodem van de voorraad uien van oogst 2019 is in Nederland in zicht.
De bodem van de voorraad uien van oogst 2019 is in Nederland in zicht. © Han Reindsen

Waterman verwacht overigens niet dat nog veel uientelers kunnen profiteren van de hogere prijzen en dat geldt ook voor de handelaren. 'De baalprijzen stijgen nooit direct hard mee met de telersprijzen. In de zak wordt nu ongeveer 30 cent per kilo betaald.'


Tevreden

Over het algemeen is Waterman tevreden over het afzetseizoen voor uien tot dusver. Hij stelt dat de handel goed doorliep en dat de prijsvorming steeds vrij redelijk was. 'In de export hebben we vooral in de eerste helft van het seizoen flink kunnen doorknallen. Na januari nemen buitenlandse afnemers wat gas terug. Dat heeft ook te maken met de voorraden die iets lager zijn dan eerst werd verwacht.'

De laatste voorraadinventarisatie van Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) rond eind april gaf al een aanwijzing dat de bodem van de Nederlandse uienvoorraad in zicht was. VTA meldde toen dat van oogst 2019 tot en met maart al 73 procent van de gele uien was afgeleverd en dat van de voorraad al meer dan de helft contractueel was vastgelegd.


Meer dan in recordseizoen

De exportcijfers voor uien van GroentenFruit Huis bevestigen het positieve beeld van het lopende afzetseizoen. Tot en met week 18 (eind april) staat de exportteller op 1,07 miljoen ton. Dat is ruim 30.000 ton meer dan na week 18 in het recordseizoen 2017-2018.

Vrijwel alle grote exportlanden doen het qua afgenomen volumes minimaal net zo goed of beter dan twee jaar geleden. Opvallend is de opkomst van Polen als exportland. Dit is volgens Waterman al langer een belangrijke afzetmarkt voor de verwerking van uien aan de onderkant van de markt.


Polen

'Zeker ook dit jaar was de kwaliteit van de uien niet altijd even goed. Voor de vlotte afvoer van matige partijen is Polen een dankbare afnemer', stelt Waterman.

Als het gaat over kwaliteit, benadrukt Waterman dat er zeker op de internationale markt steeds meer vraag komt naar betere uienpartijen. 'Willen we blijven profiteren van de mogelijkheden op de markt, dan moeten we er alles aan doen om de gewenste kwaliteit te leveren. Maar wij begrijpen ook goed dat het niet altijd meevalt gezien de groeiomstandigheden, zoals ook dit jaar weer.'


Brazilië

In zijn analyse weerspreekt Waterman de suggestie dat de late export naar Brazilië de reden zou zijn voor de huidige opleving van de uienmarkt. 'De laatste periode was Brazilië wel weer in de markt voor Nederlandse uien en er zijn enkele weken op rij ook wel behoorlijke volumes geleverd. Maar dat is alweer afgelopen omdat buurland Argentinië voldoende aanbod heeft.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer