Milcobel%3A+36%2C57+euro+per+liter+in+2014
Nieuws
© Milcobel

Milcobel: 36,57 euro per liter in 2014

Milcobel haalde vorig jaar 1.172 miljard liter melk op en betaalde een gemiddelde melkprijs van 36,57 euro per 100 liter. Dat is 2,2 procent of 26 miljoen liter meer dan in 2013 en de tweede hoogste melkprijs die het zuivelbedrijf ooit realiseerde.

'Maar eerlijk is eerlijk, in tegenstelling tot de verwachtingen zijn we in 2014 niet aan de sterke daling van de prijzen ontsnapt', geeft bestuursvoorzitter Eddy de Mûelenaere van Milcobel aan.

'De melkprijsdaling kwam te vroeg waardoor de buffering via diversificatie onvoldoende heeft kunnen werken.'

Aanvoer

De melkaanvoer van de Milcobel-leden steeg met 2,2 procent en is daarmee zwakker dan de totale Belgische productiegroei die bijna 5 procent bedraagt.

'Opmerkelijk is dat onze melkaanvoer de laatste tien jaar met 19 procent steeg, net boven het Belgische cijfer van 18 procent', stelt De Mûelenaere.

Kwaliteit

De melkkwaliteit baart de bestuursvoorzitter wel zorgen. 'Enerzijds blijft de die op een behoorlijk hoog peil, zonder noemenswaardige zorgen voor de verwerking, maar anderzijds is het jammer dat er geen andere vooruitgang op dit gebied wordt gemaakt.'

De kwantiteit stond volgens hem voorop. 'Dat zagen we ook bij de gehaltes vet en eiwit in de melk.'

Post-quotumtijdperk

De Mûelenaere doelt daarmee op het feit dat koeien met oog op het post-quotumtijdperk langer werden doorgemolken. Melkveehouders zetten daarvoor sneller koeien droog wanneer de melkkwaliteit wat achteruitging.

'Dat doet vragen rijzen over de melkkwaliteit in 2015.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  25° / 11°
  60 %
 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  60 %
Meer weer