Milcobel%3A+zuivelprijs+daalt+niet+verder
Nieuws
© Janet Beekman

Milcobel: zuivelprijs daalt niet verder

Het ziet er naar uit dat de zuivelprijzen nu op hun dieptepunt zijn gekomen en vermoedelijk niet verder zullen dalen. Dat zegt de Eddy de Mûelenaere, CEO van Milcobel, in het ledenblad van de Belgische zuivelcoöperatie.

'Door het vooruitzicht van de superheffing is het aanbod gedaald en ook in Oceanië is de productie wat stilgevallen. Dat maakt mij hoopvol wat de prijs betreft', aldus De Mûelenaere in het ledenblad. Hij zwaait nu twee jaar de scepter bij Milcobel.

Amper verantwoord

De CEO van Milcobel geeft aan dat het werken in moeilijke omstandigheden is. 'Maar dat geldt ook voor onze concurrenten. De melkprijzen dalen overal, maar de zuivelprijzen zijn in verhouding veel sneller gedaald en dat is zeer ongewoon en amper verantwoord.'

Hij is ervan overtuigd dat een aantal concurrenten van Milcobel hun reserves hebben aangesproken en uitgehold om een hogere melkprijs aan hun leveraars te blijven betalen. 'Wij hebben dat niet gedaan', klinkt het.

Volgens Eddy de Mûelenaere ziet het er naar uit dat de zuivelprijzen hun dieptepunt hebben bereikt en wellicht niet verder zullen dalen. 'In 2013 was de markt vooral vraaggedreven, in 2014 aanbodgedreven. Dit jaar wordt zowel op vlak van vraag als van aanbod onzeker.'

Koopkracht Russen

Wanneer China en Rusland zich opnieuw openstellen voor zuivel, kan dat het probleem van het overaanbod van melk deels oplossen. Het psycologisch effect daarvan kan positief zijn voor de prijsvorming, aldus De Mûelenaere. Hij heeft wel zorg over de koopkracht van de Russen.

Tegelijk ziet hij dat in Europa een aantal lidstaten superheffing boven het hoofd hangt. Dat vooruitzicht zorgt voor een daling van het aanbod. 'De correctie is dus ingezet', klinkt het. Ook het feit dat in Oceanië de productie wat stilvalt stemt hoopvol.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  25° / 11°
  60 %
 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  60 %
Meer weer