Drenthe vormt wolvenschadecommissie

Drenthe krijgt als tweede provincie een gebiedscommissie om wolvenschade tegen te gaan. De commissie bestaat uit vertegenwoordigers van de schapensector, landbouw- en natuurorganisaties.

Drenthe+vormt+wolvenschadecommissie
© Vidiphoto

De commissieleden zetten zich onder meer in voor preventieve maatregelen om schapen te beschermen tegen een aanval van de wolf. Ook gaat de commissie voorlichting geven aan schapenhouders. Burgemeester Harry Oosterman van Ooststellingwerf is aangesteld als voorzitter.

In Gelderland werd eerder een soortgelijke gebiedscommissie ingesteld voor de Veluwe, sinds zich daar vorig jaar een wolvenpaartje heeft gevestigd. In Drenthe gaat de gebiedscommissie van start voordat een wolf daar een verblijfsplek heeft gevonden. Sinds eind vorig jaar zijn er in de provincie wel al regelmatig wolven gespot en zijn tientallen schapen aangevallen.


Vergoedingen

Gedeputeerde Henk Jumelet houdt rekening met een Drentse vestiging van een wolf over niet al te lange tijd en wil daar alvast op inspelen. 'Het is goed dat we ons daarop voorbereiden, zoals met een regeling voor het aanvragen van vergoedingen voor schapenhouders. We snappen de onrust onder schapenhouders en willen hen helpen hun dieren te beschermen. De commissieleden kunnen hierbij ondersteunen met advies.'

De gebiedscommissie bestaat uit vertegenwoordigers van de schapensector, landbouw- en natuurorganisaties en heeft Harry Oosterman als onafhankelijk voorzitter. De leden zijn: Ans van Wijk (Staatsbosbeheer), Diederik Sleurink (LTO Noord), Albert Kerssies (Stichting Behoud Drentse schaapskudden) en Gijsbert Six (Platform kleinschalige schapen- en geitenhouders).


Rondetafelgesprekken

Provincie Drenthe is overigens in gesprek met betrokkenen sinds de eerste aanwijzingen dat er met enige regelmaat een of meerdere wolven in Drenthe rondlopen. Zo zijn meerdere rondetafelgesprekken gehouden waar de schapenhouders, landbouw- en natuurorganisaties waren vertegenwoordigd.

Uit die gesprekken kwam onder andere het advies om een gebiedscommissie in te stellen met een afvaardiging die nauw is verbonden met de praktijk van de schapenhouderij.


Noodsets

Om schapenhouders te ondersteunen bij het beschermen van hun dieren, heeft de provincie een aantal noodsets beschikbaar met wolfwerende hekwerken. Schapenhouders met dieren in een gebied waar een aanval is geweest, kunnen hierover contact opnemen met de provincie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer