Almere+gaat+toch+door+met+Floriade
Nieuws
© Floriade

Almere gaat toch door met Floriade

De coalitiepartijen in de gemeente Almere steunen het voorstel om ondanks de coronacrisis toch door te gaan met het organiseren van de Floriade in 2022.

Dit bleek deze week tijdens raadsvergaderingen. 'Corona is voor ons geen reden om te stoppen met de organisatie', verklaarde wethouder Jan Hoek. 'We houden vast aan een tentoonstelling in de hoogste categorie met een mooi, uitgebreid programma.'

Vanwege corona heeft de gemeente Almere een verkenner de scenario's voor de Floriade laten onderzoeken. Daaruit blijkt dat corona weinig impact hoeft te hebben op de organisatie in 2022.


Vaccin beschikbaar

Volgens Hoek gaat de verkenner ervan uit dat er vanaf medio 2021 een vaccin tegen corona beschikbaar is.

Mocht dat niet het geval zijn, dan is het ook mogelijk om de Floriade te houden met de bekende anderhalvemetermaatregelen. 'Als er alsnog een verbod komt op het organiseren van grote evenementen, dan is sprake van overmacht.'


Extra reservering

Een heikel punt blijven de financiën. Vriend en vijand zijn het erover eens dat het evenement hoe dan ook veel geld gaat kosten. Hoek stelt dat de gemeente 16,3 miljoen euro extra wil reserveren. 'Dit bedrag is voor een deel voor het afdekken van risico's in verband met corona', legt de wethouder uit.

Om voldoende inkomsten te genereren, gaat de gemeente Almere samen met de organisator van de Floriade vol inzetten op de sponsoring. Dat moet 10 miljoen euro opleveren. 'Verder moeten we vooral het verhaal over de Floriade goed voor het voetlicht brengen, om ervoor te zorgen dat we minimaal 2 miljoen bezoekers trekken', aldus Hoek.


Twijfel bij Christen Unie

De coalitiepartijen VVD, D66, GroenLinks, Leefbaar Almere, ChristenUnie en CDA steunen het college. De meeste twijfel was er bij de ChristenUnie. Fractievoorzitter Hans van Dijk erkent dat zijn partij worstelt met de Floriade. 'Maar wij komen tot de conclusie dat doorgaan beter is dan stoppen.'

Grote tegenstanders van de Floriade in de gemeenteraad zijn PVV, SP en de Partij voor de Dieren. PVV'er Toon van Dijk vindt van de Floriade een politiek proces is gemaakt. 'De gemeenteraad heeft niet de ruimte een eigen besluit te nemen omdat coalitiepartijen gebonden zijn. Voor ons blijft de Floriade een slecht verhaal en een blunder van ongekende proporties.'


Geen draagvlak

De SP wijst op het negeren van de peiling onder bewoners van Almere, waaruit bleek dat er geen draagvlak is voor de Floriade.

'Er wordt niet geluisterd naar de burger, dit is een feestje voor de happy few. We adviseren het college te stoppen met deze onzin', aldus fractievoorzitter Hans Everhard.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 4°
  30 %
 • Dinsdag
  16° / 3°
  30 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
Meer weer