Inwoners Almere zien Floriade niet meer zitten

Het merendeel van de inwoners van Almere vindt dat de eigen gemeente moet besluiten om te stoppen met de organisatie van de Floriade in 2022.

Inwoners+Almere+zien+Floriade+niet+meer+zitten
© Floriade

Dit blijkt uit een opiniepeiling onder ruim 4.600 Almeerders die is uitgevoerd door het bureau Almere Marktonderzoek Advies (AMA), in opdracht van Omroep Flevoland. Van de ondervraagden zegt 56,8 procent dat stoppen met de organisatie van het grote internationale tuinbouwevenement de beste optie is. Slechts 27,4 procent wil doorgaan met de plannen voor 2022 en 14,2 procent stelt voor om het evenement met één of twee jaar uit te stellen.

De vraag over het wel of niet doorgaan van de Floriade is actueel vanwege het uitbreken van de coronacrisis. Het is voor het college van burgemeester en wethouders van Almere en de gemeenteraad aanleiding om onderzoek te doen naar drie mogelijke scenario's voor de Floriade. Het college spreekt deze week zijn voorkeur uit, de gemeenteraad neemt vervolgens in een later stadium een definitief besluit.


Op basis van een eerdere opiniepeiling van AMA in 2015 blijkt dat Almeerders inmiddels minder positief zijn over de komst van de Floriade. Nu vindt nog 38,8 procent van de ondervraagden dat het evenement goed en nuttig is voor de stad. Dat was vijf jaar geleden met 62 procent een stuk hoger.


'Kosten spelen nauwelijks rol'

Voor de keuze van de verschillende scenario's lijken de kosten volgens Omroep Flevoland nauwelijks een rol te spelen. Nu al is de gemeente Almere 57 miljoen euro kwijt aan de kosten voor aanleg en organisatie. Volgens voorlopige berekening kost stoppen 2,4 tot 10,7 miljoen euro extra. Uitstel komt neer op 16 tot 30 miljoen euro extra kosten en doorgaan kost minimaal nog ruim 16 miljoen euro extra.

Op het terrein dat in Almere voor de Floriade bestemd is, wordt hoe dan ook na 2022 een woonwijk gebouwd. Van de ondervraagde inwoners van de Flevolandse stad vindt meer dan de helft dat dit een woonwijk moet worden met voldoende balans tussen woningen en openbaar groen. Bijna 30 procent wil een zo groen mogelijke wijk met een beperkt aantal woningen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer