Almere gaat door met Floriade, ondanks corona

Alle coalitiepartijen in de gemeente Almere steunen het voorstel van het college van burgermeester en wethouders om ondanks de coronacrisis toch door te gaan met het organiseren van de Floriade in 2022.

Almere+gaat+door+met+Floriade%2C+ondanks+corona
© gemeente Almere

Dit bleek gisteren tijdens een raadsvergadering op het gemeentehuis in Almere. Vermoedelijk volgt later deze week een definitief besluit van de gemeenteraad over het wel of niet doorgaan van het internationale tuinbouwevenement.

'Corona is voor ons geen reden om te stoppen met de organisatie van de Floriade', verklaarde wethouder Jan Hoek. 'We houden vast aan een tentoonstelling in de A1-categorie met een mooi uitgebreid programma en als thema 'Growing Green Cities'.'

Verkenningsonderzoek naar scenario's

Na het uitbreken van de wereldwijde corona-epidemie heeft de gemeente Almere een verkenner een aantal scenario's voor de Floriade laten onderzoeken. Daaruit blijkt dat corona weinig impact hoeft te hebben op de organisatie in 2022.

Volgens Hoek gaat de verkenner ervan uit dat er vanaf medio 2021 een vaccin tegen corona beschikbaar is. Mocht dat niet het geval zijn, dan is het ook goed mogelijk om de Floriade te houden met de bekende 1,5 metermaatregelen. 'Mocht vanuit de overheid alsnog een verbod gelden op het organiseren van grote evenementen, dan is er sprake van overmacht.'

Reservering van 16,3 miljoen euro

Een heikel punt bij de organisatie van de Floriade blijven de financiën. Vriend en vijand zijn het erover eens dat het evenement veel geld gaat kosten, of het nu wel of niet doorgaat. Hoek stelt dat de gemeente 16,3 miljoen euro extra wil reserveren. 'Dit bedrag is voor een deel voor het afdekken van risico's in verband met corona', legt de wethouder uit.

Om voldoende inkomsten te genereren, gaat de gemeente Almere samen met de organisator van de Floriade vol inzetten op de sponsoring. Daarvan is het doel volgens Hoek om 10 miljoen euro op te halen bij bedrijven, organisaties, landen en overige partners. 'Verder moeten we vooral ons verhaal over de Floriade goed voor het voetlicht brengen, om ervoor te zorgen dat we minimaal 2 miljoen bezoekers trekken', aldus Hoek.

Twijfel bij ChristenUnie

De coalitiepartijen VVD, D66, GroenLinks, Leefbaar Almere, ChristenUnie en CDA steunen het college, zo bleek gisteravond. De meeste twijfel was er bij de ChristenUnie. Fractievoorzitter Hans van Dijk erkent dat zijn partij worstelt met de Floriade. 'Maar wij komen tot de conclusie dat op dit moment doorgaan beter is dan stoppen.'

D66 en GroenLinks zijn blij met het besluit om vast te houden aan de planning en de ambities van de Floriade. VVD, CDA en Leefbaar Almere sluiten hierop aan. VVD begrijpt niet waarom iemand de stad Almere de extra inkomsten, opbrengsten en bedrijvigheid zou willen onthouden. Leefbaar Almere noemt nu nog afzien van de Floriade een financiële zelfmoord.

De PvdA in Almere is blij met de duidelijkheid die er nu is over de Floriade. Maar fractievoorzitter Ruud de Jonge laat nog even in het midden of hij voor of tegen gaat stemmen. De grote tegenstanders van het grote en vooral ook dure tuinbouwevenement in de gemeenteraad van Almere zijn PVV, SP en de Partij voor de Dieren.

Blunder van ongekende proporties

PVV-fractievoorzitter Toon van Dijk vindt dat het college van Almere van de Floriade een politiek gedragen proces heeft gemaakt. 'Alle coalitiepartijen zijn nu gebonden aan het standpunt van de collega. Het geeft de gemeenteraad niet de ruimte een eigen besluit te nemen. Voor ons blijft de Floriade een slecht verhaal en een blunder van ongekende proporties.'

Net als de PVV wijst ook de SP op het negeren van de peiling onder bewoners van Almere, waaruit bleek dat er geen draagvlak is voor de Floriade. 'Er wordt niet geluisterd naar de burger, dit is een feestje voor de happy few. Wij doen nog eenmaal een oproep op het gezonde verstand van het college om te stoppen met deze onzin', zo luidt de verklaring van fractievoorzitter Hans Everhard.

Over het verloop van de besluitvorming in Almere is nog enige onduidelijkheid. Op donderdag 11 juni is er weer een raadsvergadering waarin moties en amendementen met betrekking tot de Floriade worden behandeld. Of er dan een definitieve beslissing wordt genomen, hangt af van de uiteindelijke procedure.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer