Treurspel over sluiting slachterijen

Voor alle Nederlanders gelden dezelfde regels. Tenminste, dat mag je van de overheid verwachten. Helaas ervaart de POV dat politieke voorkeuren de wetgeving binnensluipen. Vorige week waren wij toeschouwer van het treurspel 'arbeidsmigranten en sluiting slachterijen'. De varkenshouderij kwam tot dusver goed door de crisis, maar plotseling stond onze sector in de schijnwerpers.

Treurspel+over+sluiting+slachterijen
© POV

Niet alleen hun arbeidsplek, ook de woon- en vervoersomstandigheden van arbeidsmigranten werden tegen het licht gehouden. De bevindingen gaven de autoriteiten voldoende 'reden' om tot sluiting van slachterijen over te gaan. Waarom vinden dit soort controles alleen plaats in slachterijen en niet in andere sectoren? Hier wordt met een andere maat gemeten.

In de landbouw werken relatief veel, zo'n 7.500, arbeidsmigranten omdat Nederlandse werkzoekenden in hoge mate ongeschikt zijn voor dit werk. Of zichzelf hiervoor ongeschikt vinden. Wij zijn blij met de arbeidsmigranten met een uitstekende arbeidsmoraal. En zij zijn blij met de Nederlandse landbouw. Hier kunnen zij relatief veel geld verdienen voor hun familie in het thuisland.

Deze werknemers kiezen zelf voor goedkope, gezamenlijke huisvesting en reizen zoveel mogelijk samen. Dit om zo weinig mogelijk geld kwijt te zijn en zoveel mogelijk geld over te houden voor hun gezinnen. Maar er wordt geen letter onbenut gelaten om onze sector de schuld in de schoenen te schrijven.

Wij zijn blij met de arbeidsmigranten met een uitstekende arbeidsmoraal

Linda Janssen-Verriet, voorzitter POV

Feiten worden slecht gecheckt. Zo was er een administratieve fout tussen de Duitse en Nederlandse autoriteiten. Ook zouden de Nederlandse autoriteiten geen zicht hebben gehad op het aantal buitenlandse medewerkers bij Vion, terwijl de slachterij de gegevens gewoon conform de regels had aangeleverd.

De 'erbarmelijke woonomstandigheden' die worden beschreven, blijken te voldoen aan de eisen voor huisvesting van de Stichting Normering Flexwonen. En de 'volgepakte busjes' die het nieuws haalden? Het was tot dusver toegestaan dat huisgenoten die waren ingeschreven op één woonadres, samen reisden.

Voor coronapreventie niet relevant, voor de autoriteiten opeens halszaak. De coronacrisis wordt aangegrepen voor allerlei politieke doeleinden. Laten overheden zich alsjeblieft bezighouden met zaken die ertoe doen over het coronavirus. Wat een treurspel met enorme impact.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer