Geen 22 Kamerzetels laten liggen

Een jaar geleden kreeg ik nog weleens de vraag of de varkenshouderij Forum voor Democratie vreesde. Immers, Paul Cliteur heeft een prominente plek binnen deze partij. Cliteur verdiende zijn sporen in het dierenrechtenactivisme, hij was jarenlang lijstduwer van de Partij voor de Dieren en ambassadeur van Varkens in Nood.

Geen+22+Kamerzetels+laten+liggen
© POV

Even leek het erop dat er een tweede Partij voor de Dieren onderweg was, maar dat gebeurde niet.

Plotseling – dat moet zo rond de zomer zijn geweest – bleek Forum voor Democratie opeens enkele landbouwstandpunten te hebben geformuleerd. Over stikstof om precies te zijn. Eerst nog wat vaag, maar sinds de boerenprotesten bekent de partij overduidelijk kleur: de boeren horen bij ons.

Ook de PVV probeert de laatste maanden nadrukkelijk in beeld te komen met proboerstandpunten. In de jaren ervoor waren de PVV-boerenstandpunten wispelturig. Het was net hoe de wind waaide en welke politicus het woord voerde.

Het gaat niet om de poppetjes, maar om een meerderheid van stemmen

Linda Janssen, voorzitter POV

Forum voor Democratie en PVV worden zowel door de linker- als rechtervleugel in de politiek weggezet als populisten. Als partijen die je moet gedogen – Nederland is nu eenmaal een democratie – maar eigenlijk wil je zulk soort partijen niet.

Dat is best verklaarbaar, als je kijkt hoe de stemverhoudingen in de Tweede Kamer liggen. Deze partijen vormen uiteindelijk de doorslag.

De linkervleugel (D66, GroenLinks, SP, PvdA, ChristenUnie, Partij voor de Dieren) heeft 65 zetels en geen meerderheid in de Tweede Kamer. De rechtervleugel (VVD, CDA, SGP) heeft met 55 zetels ook geen meerderheid. Beide flanken zouden met de steun van Forum voor Democratie en PVV (22 zetels) wel een Kamermeerderheid hebben.

Voor de landbouw maakt het veel uit hoe er gestemd wordt in de Tweede Kamer. Wij hebben 76 stemmen nodig voor een meerderheid. Als onze voorkeurspartijen daar niet aan komen, dan staan we met lege handen. Laten wij dus stoppen met het negeren van sommige partijen. Het gaat niet om de poppetjes, maar om een meerderheid van stemmen.

Die 22 stemmen moeten wij niet laten liggen. Die stemmen kunnen het verschil maken tussen een minderheid en meerderheid voor onze landbouwstandpunten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  11° / 7°
  5 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer