In dienst van de boeren

Competitie en strijd zitten diepgeworteld in onze samenleving. Wij willen de beste zijn en bij boerenorganisaties is dat niet anders. Ook hier viert de competitiedrift voortdurend hoogtij. Toen enkele weken geleden via Jinek bekend werd dat ik burgerlid was geworden van Farmers Defence Force (FDF), was er veelal lof, maar kreeg ik ook pittige kritiek.

In+dienst+van+de+boeren
© POV

De voorzitter van de POV behoorde geen lid te worden van een actiegroep als FDF. Toch sta ik nog steeds achter mijn besluit om lid te worden. Ik ben ook lid van LTO, al vele jaren. En helaas staan de statuten het niet toe om lid te worden van de POV als je geen varkens houdt, anders was ik daar uiteraard ook lid van geweest.

Boeren, in mijn geval varkenshouders, staan bij de POV aan het roer en als voorzitter sta ik dus ten dienste van onze boeren en niet van een organisatie. De praktijk is dat veel van onze varkenshouders lid zijn van meer boerenorganisaties, van de POV, en ook van LTO en van FDF. Ik ben er in de eerste plaats voor al onze varkenshouders en steun de boerenorganisaties waarvan zij lid zijn. Partijen die voor de varkenshouderij van toegevoegde waarde zijn.

Onze leden waarderen deze lijn. Uit een gezamenlijke enquête van EenVandaag en Boerderij over de stikstofproblematiek blijkt dat 83 procent van de boeren vertrouwen heeft in de POV. Het Landbouw Collectief, waar de POV deel van uitmaakt, scoort met 85 procent vertrouwen het hoogste. Een dergelijke score geeft mij het vertrouwen dat wij op de goede weg zijn. Maar wij zijn er nog lang niet.

De onvrede die heerst onder boeren, is zorgelijk

Linda Janssen, voorzitter POV

De onvrede die heerst onder boeren, is zorgelijk. Die mogen wij niet negeren. Voor het oog van de buitenwereld lijkt het wellicht dat de onvrede zich alleen richt tegen het kabinet en de stikstof. Maar laten wij elkaar alsjeblieft niet voor de gek houden.

De onvrede is in werkelijkheid ook gericht tegen de boerenorganisaties. Onze boeren vinden op grote schaal dat boerenorganisaties hun belangen op een modernere wijze moeten behartigen. De bakens moeten worden verzet en de koers moet worden vernieuwd. Maar hoe?

Laten wij stoppen met de onderlinge competitie tussen boerenorganisaties en de strijd tegen elkaar en in plaats daarvan samen optrekken en de krachten bundelen. Wij hebben elkaar nodig. Laten wij samen strijden voor een sterke landbouwsector en een effectieve belangenbehartiging.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -3°
  10 %
 • Zondag
  1° / -1°
  10 %
 • Maandag
  2° / -3°
  10 %
Meer weer