De+wereld+achter+de+hoge+berg
Column
© POV

De wereld achter de hoge berg

Begin dit jaar plaatste ik een oproep aan varkenshouders met de vraag wie mij een dag aan het werk wilde zetten. Voor mij een verzoek met een tweeledige achtergrond. In de eerste plaats omdat ik het werk tussen en met varkens nog elke dag mis. Ten tweede omdat ik zo'n werkbezoek dan kan gebruiken om leden te spreken tijdens dagelijks werk. Ik kreeg zoveel mooie reacties dat ik ons secretariaat vroeg om ook veel keukentafelgesprekken in te plannen.

Voordat het coronavirus uitbrak, was ik volop bezig met bedrijfsbezoeken. Wat was dat waardevol. Nu tijdens de coronacrisis geeft me dat stof tot nadenken en denk ik veel aan een bijzonder gesprek dat ik had. Ik praatte met de varkenshouder over belangenbehartiging in deze tijd en dat het me soms ook zwaar valt. Ons ministerie van LNV en de politiek lijken maar één doel te hebben: saneren van de varkenshouderij. Alle inhoudelijke dossiers zijn politiek. Alles lijkt gericht op minder varkens zonder te kijken naar de consequenties ervan voor onze ondernemers.

Ik word daar zo zat van. Het voelt als een berg die almaar groter wordt. De betreffende varkenshouder zei tegen mij: 'Misschien moet je niet tegen de berg aan blijven schoppen, maar eens kijken hoe de wereld daarachter eruitziet. Misschien is het wel mooier.' Die zinnen houden me nu bezig. Want waarom blijf ik maar tegen die berg schoppen? Dat is omdat veel ideeën voor 'verbetering' niet worden onderbouwd met prognoses voor de marktpositie.

Nieuwe eisen volgen elkaar in steeds sneller tempo op en we passen ons er continu op aan. Gevolg is dat de kostprijs alleen maar oploopt en onze concurrentiepositie onder druk staat. Hoelang gaan politici hier nog mee door? Waar ligt hun stip op de horizon? Het zou helpen als ons ministerie, het kabinet en de politiek de kaarten op tafel gooien. Wat is de plaats voor de landbouw in Nederland? Hoe ziet de vitale varkenshouderij van de toekomst eruit en worden we dan met rust gelaten?

Ons ministerie van LNV en de politiek lijken maar één doel te hebben: saneren van de varkenshouderij

Linda Janssen, voorzitter POV

Voor me ligt nog steeds die grote berg. Hoe krijgen we grip op het perspectief achter die grote berg?

Wie voor mij antwoorden heeft, laat het me weten. Want wat zou ik graag die berg overgaan en verder bouwen aan een vitale varkenshouderij en sterke concurrentiepositie voor varkenshouders in Nederland. Eén ding is zeker: voor en achter de berg blijf ik staan voor onze varkenshouders. Daar kunt u van op aan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer