Van slachtoffers maar door helden

De varkenshouderij staat in the picture en journalisten weten ons goed te vinden. We hebben dit jaar geïnvesteerd in relaties met de media en meerdere keren per dag krijgen we bij de POV mediaverzoeken binnen. We maken daarin een kritische selectie. Waar werken we aan mee? Wat voegt het voor onszelf toe? Kunnen we ons eigen verhaal erin kwijt?

Van+slachtoffers+maar+door+helden
© POV

Vooral de laatste vraag worden we steeds kritischer in. Journalisten bellen met de vraag wat het effect is van maatregelen of 'nieuws' op de varkenshouderij en haar bedrijven. Maar de insteek is vaak negatief en bestuurders en varkenshouders worden vaak met een bepaald type vragen uitgedaagd om in de slachtofferrol te komen of zich te verdedigen.

Ik heb inmiddels trainingen crisiswoordvoering en media gevolgd en de nodige ervaring. De kunst van het te woord staan van de media is antwoorden op de vragen zo te draaien dat je je eigen verhaal erin kwijt kunt. En ik heb geleerd dat het belangrijk is een knip te maken tussen crisiswoordvoering en sector-pr. Ik voel mij als voorzitter verantwoordelijk voor crisiswoordvoering en ik pak dat ook graag op.

Ik sta er, wanneer de media te woord moeten worden gestaan in moeilijke situaties of wanneer er weer bagger over ons heen wordt gestort of wanneer mensen onze sector beschadigen. En ik doe dat zodat varkenshouders kunnen focussen op sector-pr. Want juist zij kunnen mooie verhalen vertellen over hun eigen bedrijven, gezinnen, passie en toekomst.

De varkenshouderij is onmisbaar binnen kringlooplandbouw, we zijn energieleverend, gezondheid en welzijn van dieren staan hoog in het vaandel

Linda Janssen, voorzitter POV

Volgende week volg ik met een groep mediatraining. Die groep bestaat uit 35 varkenshouders die actief bij gaan dragen aan sector-pr varkenshouderij met de focus op het vertellen van het eigen verhaal. Want we hebben mooie verhalen te vertellen.

De varkenshouderij is onmisbaar binnen kringlooplandbouw, we zijn energieleverend, gezondheid en welzijn van dieren staan hoog in het vaandel. En we vervullen een belangrijke rol op het platteland. Sterker nog, onze sector is hard nodig om invulling te geven aan de kringloopvisie van landbouwminister Carola Schouten en het behalen van klimaatdoelstellingen.

Wij doen ertoe. En wij gaan elkaar helpen om dat nog meer en beter uit te dragen. Een varkenshouder schreef onlangs op Facebook: 'De wereld verandert niet ten goede door schurken of slachtoffers, maar door helden!' Zo is het maar net. Helden, dat zijn we en dat gaan we nog veel meer uitdragen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  11° / 7°
  5 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer