Provincie+moet+aan+de+bak+om+wolf+te+verjagen
Nieuws
© ZLTO

Provincie moet aan de bak om wolf te verjagen

Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant moeten samen met het rijk en het IPO in overleg hoe moet worden omgegaan met de aanwezigheid van wolven. Statenleden van de coalitiepartijen VVD, CDA en Forum voor Democratie roepen hun gedeputeerden in een motie op tot actie.

De focus ligt daarbij op het voorkomen dat zwervende wolven zich vestigen in gebieden die daar niet geschikt voor zijn. Aanleiding is het feit dat een zwervende wolf momenteel op verschillende plekken in Brabant veel schade aanricht bij houders van weidend vee en de wolf niet gevangen of gedood mag worden. Volgens de indieners van de motie zorgt de wolf daarnaast voor veel onrust onder lokale bewoners.

De afgelopen weken sloeg een zwervende wolf vaak toe in het buitengebied van de gemeente Heusden. Inmiddels zijn in die regio vele tientallen stuks vee gedood of ernstig verwond door aanvallen van de wolf.


Duitse wolf

Uit DNA-onderzoek is gebleken dat het om een jonge wolf gaat die afkomstig is uit een roedel in Duitsland. In het voorjaar trekken veel jonge wolven erop uit, op zoek naar een eigen vestigingsplaats.

Uit DNA-onderzoek is gebleken dat het om een jonge wolf gaat die afkomstig is uit een roedel in Duitsland

De strategie van de provincie is nu om het de wolf zo lastig mogelijk te maken om in de betreffende regio's voedsel te vinden, onder meer door het beschermen van landbouwhuisdieren met wolvenwerende netten. De hoop is dat het roofdier hierdoor uiteindelijk verder trekt.

Mocht dit na een paar weken geen soelaas bieden, dan wil de provincie kijken hoe het beest verjaagd kan worden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 4°
  30 %
 • Dinsdag
  16° / 3°
  30 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
Meer weer