LTO wil herziening aanpak zwervende wolven

LTO Nederland doet een dringend beroep op de provincies om het beleid voor zwervende wolven te herzien. Volgens de belangenorganisaties tonen recente incidenten aan dat ingrijpen noodzakelijk is.

LTO+wil+herziening+aanpak+zwervende+wolven
© WUR

In korte tijd hebben zich verschillende incidenten voorgedaan waarbij wolven soms tientallen schapen hebben verwond en gedood. De dader(s) blijken vaak zwervende wolven te zijn. LTO Nederland zou graag zien dat deze dieren verwijderd kunnen worden.

Volgens Ben Haarman, portefeuillehouder Natuur- en Landschapsontwikkeling bij LTO, sluit het interprovinciaal wolvenplan dat vorig jaar is gemaakt onvoldoende aan op de 'ellende' waar we nu mee worden geconfronteerd: 'Zwervende wolven die onvoorspelbaar gedrag vertonen en hun prooi niet doden om in noodzakelijk voedsel te voorzien, maar in korte tijd grote aantallen landbouwhuisdieren aanvallen.'


Het beschermen van dieren met afrastering is volgens Haarman ondoenlijk. Een zwervende wolf kan dagelijks grote afstanden afleggen. Het is dus niet te zeggen waar hij zal opduiken of schade zal veroorzaken, of hoeveel dieren hij zal doden of verwonden. 'Het is daarmee feitelijk onmogelijk om landbouwhuisdieren tegen een zwervende wolf te beschermen, want welke percelen moeten worden afgerasterd?'


Emotionele schade

Dat een getroffen boer een schadevergoeding kan krijgen, doet volgens Haarman niet af aan het leed. 'Geen veehouder houdt dieren om schadevergoedingen te ontvangen. De voorvallen veroorzaken veel commotie en emotionele schade bij de veehouders en andere betrokkenen.'

Omdat er nog veel niet bekend is over de terugkeer van de wolf, vraagt LTO het Interprovinciaal Overleg (IPO) het wolvenplan bij te stellen. 'Indien zich ontwikkelingen voordoen die niet waren voorzien, is een herziening van het beleid en ingrijpen nodig', zegt Haarman.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer