Geen+aanwijzing+voor+meerdere+wolven+in+Heusden
Nieuws
© ZLTO

Geen aanwijzing voor meerdere wolven in Heusden

Uit DNA-analyses en onderzoek met een warmtedrone in het gebied rond Heusden is geen aanwijzing gevonden dat er sprake is van meer dan één wolf. Provincie Noord-Brabant had voor de schademeldingen in gemeente Heusden een spoedanalyse aangevraagd.

Gedeputeerde Elies Lemkes-Straver bezocht vrijdag 29 mei samen met ZLTO en Zoogdiervereniging de getroffen ondernemers. Tijdens het werkbezoek bleek dat de ondernemers het belangrijk vinden dat er onderzoek plaatsvindt naar de plek waar de wolf zich schuilhoudt, de eendenkooi in gemeente Heusden.

Een onafhankelijk onderzoeker is op 30 mei het gebied in gegaan. De onderzoeker heeft met een warmtedrone gezocht naar een mogelijk wolvennest in de eendenkooi. Maar dit is niet aangetroffen.


Uit het DNA dat gevonden is op de dode schapen in gemeente Heusden bleek dat de wolf afkomstig is van een mannetje uit een roedel in Duitsland. Het DNA geeft echter geen uitsluitsel over de aanwezigheid van een mogelijke tweede wolf. Om dat vast te kunnen stellen, moeten er naast DNA meer waarnemingen, zoals beeldmateriaal en video-opnames, worden onderzocht.

Volgens internationaal roofdierexpert Dick Klees verlaten jonge wolven normaliter in hun eentje de roedel om een eigen gebied te zoeken om zich te vestigen. 'Als het in Brabant inderdaad om twee wolven zou gaan, is dat erg bijzonder. Niet uniek, maar duidelijk de uitzondering die de regel bevestigt.'


Gezamenlijke aanpak

De provincie laat weten het belangrijk te vinden om samen met ZLTO, Zoogdiervereniging en gemeente Heusden te bepalen wat de mogelijkheden zijn om te voorkomen dat een wolf zich daar vestigt. Inzet blijft om met preventieve maatregelen het gebied zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor een wolf om zich te vestigen. Ongeacht of dit een of twee wolven zijn.

Is de wolf na twee weken nog steeds niet verdwenen, terwijl het vee goed is beschermd, dan zullen de vier partijen kijken wat er mogelijk is om de wolf te laten vertrekken uit het gebied.


Wolvengebiedscommissie instellen

ZLTO heeft de vraag bij de provincie neergelegd om een wolvengebiedscommissie in te stellen. Dit is volgens de provincie echter nog niet aan de orde, omdat er nog geen wolf is die zich in Brabant heeft gevestigd. Is dat uiteindelijk wel het geval, dan zal het provinciebestuur een dergelijke commissie instellen met belanghebbende partijen uit het betreffende gebied.

Tot die tijd vindt de provincie het wel van belang om te overleggen. Daarom zal er een platform met verschillende specialismen worden opgericht die de provincie zal faciliteren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer