Brabant wil zwervende wolf buiten de deur houden

Provincie Brabant onderzoekt samen met ZLTO, de Zoogdiervereniging en gemeente Heusden de mogelijkheden om te voorkomen dat de zwervende wolf zich blijvend vestigt in het gebied. Preventie blijft daarvoor de basis, meldt de provincie.

Brabant+wil+zwervende+wolf+buiten+de+deur+houden
© ZLTO

Anderhalf jaar geleden hebben de provincies gezamenlijk het Interprovinciaal Wolvenplan opgesteld. Vertrekpunt daarbij is de internationaal beschermde status van de wolf. Dat betekent dat de wettelijke mogelijkheden om actie te ondernemen zeer beperkt zijn, omdat de wolf niet gedood of gevangen mag worden bij gewoon natuurlijk gedrag.

'De aanvallen en daarmee gepaard gaande onrust die we nu in het gebied ervaren, is echter ook niet wenselijk', verzekert gedeputeerde Landbouw, voedsel en natuur Elies Lemkes-Straver. 'Daarom hebben we samen met ZLTO, de Zoogdierenvereniging?en de gemeente gezocht naar een oplossing. We willen voorkomen dat de wolf gewend raakt om op schapen te jagen.'


Beschermen vee

De gedeputeerde volgt daarmee de opvatting van deskundigen dat de wolf dan uit zichzelf in twee weken het gebied zou verlaten. 'Daarvoor is het wel noodzakelijk dat veehouders hun vee goed beschermen in de nacht', zegt Lemkes.

Er zijn in beperkte mate nachtkralen als noodoplossing te leen bij de provincie

Heeft de wolf twee weken lang geen onbeschermd vee aangevallen, maar is deze nog wel aanwezig in het gebied - wat overigens niet waarschijnlijk is volgens de deskundigen- dan kijkt de provincie naar andere maatregelen. 'Wat er dan binnen de wettelijke kaders mogelijk is, zijn we nu aan het onderzoeken.'Belangrijk is volgens de samenwerkende partijen dat vee in de eerste plaats wordt beschermd, want buiten loslopend is het nu een te gemakkelijke prooi. Veehouders worden opgeroepen om hun dieren binnen te halen of buiten te beschermen met bijvoorbeeld wolfwerende netten. Als veehouders in het gebied deze elektrische netten nog niet hebben, zijn er in beperkte mate nachtkralen als noodoplossing te leen bij de provincie.


Werkbare afspraken en maatregelen

Veehouders maken zich zorgen om het welzijn van hun vee en de extra tijd die het hen kost om hun dieren te beschermen. ZLTO-bestuurder Jeanette van de Ven: 'Het is goed dat er actie komt om de wolf te verdrijven uit dit gebied, maar we kijken wel kritisch naar de afloop. Want waar in Brabant is er ruimte voor de wolf? We moeten samen gaan werken aan werkbare afspraken en maatregelen, zodat extensieve veehouderij en natuurbegrazing zich kunnen handhaven in onze mooie provincie.'


De bescherming van het vee is een verantwoordelijkheid van de eigenaar zelf. Wel zijn de provincie Noord-Brabant, gemeente Heusden, ZLTO en de Zoogdiervereniging in overleg hoe ze de inwoners van het gebied van de juiste informatie, adviezen en ondersteuning kunnen voorzien.

Glenn Lelieveld van Zoogdierenvereniging Nederland: 'Als het de wolf moeilijk wordt gemaakt om bij de kudde te komen, zal de wolf verder trekken. Dat is overigens hoe dan ook aannemelijk, omdat deze specifieke wolf een zwervende wolf lijkt te zijn. Een jonge wolf die de roedel heeft verlaten, omdat hij op zoek is naar een nieuw jachtgebied met voldoende wilde prooidieren en een partner. Beide kan de wolf niet vinden in het gebied.'


Onrust

In het gebied waar de wolf de afgelopen week actief was, zijn de mensen bezorgd. Volgens internationaal roofdierexpert Dick Klees is de kans zeer klein dat een wolf mensen aanvalt.

'Onder natuurlijke omstandigheden zal een wolf een mens niet aanvallen.Op de Lunenburgerheide in Duitsland leven wolvenroedels zelfs in goede harmonie samen met bewoners. Op de drukbefietste route zien scholieren soms wolven, maar deze blijven op afstand. De wolf is van nature mensenschuw, dat moeten we zo houden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer