Vion+kan+donderdag+weer+slachten+in+Apeldoorn
Nieuws
© Vion

Vion kan donderdag weer slachten in Apeldoorn

Bij Vion in Apeldoorn kan donderdag weer worden geslacht. Het bedrijf gaat de arbeidsmigranten per touringcar naar het werk brengen. De slachterij werd woensdag stilgelegd, omdat de werknemers niet coronaproof naar de vestiging werden vervoerd.

Toch is het vertrouwen in Vion ernstig geschaad, gaf burgemeester Ton Heerts van gemeente Apeldoorn woensdagavond aan tijdens een persconferentie. Hij liet als burgemeester, maar ook als voorzitter van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, woensdagochtend de slachterij in Apeldoorn stil leggen.

Dat deed hij, omdat tijdens een steekproef bleek dat in zeventien busjes vol arbeidsmigranten op weg naar Vion in Apeldoorn, de coronamaatregelen van het RIVM niet werden nageleefd. Volgens Heerts voelden de werknemers zich door de werkgever gedwongen om zich via deze busjes te laten vervoeren.

In zeven andere busjes, waarmee arbeidsmigranten naar twee andere slachterijen in Apeldoorn werden vervoerd, werden de regels wel in acht genomen. In die busjes waren onder andere afscheidingen van plexiglas aanwezig.


Middernacht

De Vion-slachterij ligt nog steeds stil. Er wordt momenteel gecheckt of de daar aanwezige arbeidsmigranten ook in Groenlo hebben gewerkt. Daar werd eerder een slachterij van Vion stilgelegd. Dat gebeurde omdat bijna 20 procent van de werknemers besmet was met het coronavirus.


Het vermoeden bestond dat van de 657 Vion-medewerkers uit Groenlo, die in quarantaine behoren te zitten, toch een aantal in de slachterij in Apeldoorn zou gaan werken. De controles duren nog tot middernacht. Inmiddels zijn de gegevens van twee derde van de medewerkers gecheckt. De arbeidsmigranten worden niet op het coronavirus getest.


Vooralsnog geen boete

Mocht blijken dat niemand van de arbeidsmigranten die ook in Groenlo hebben gewerkt in de slachterij in Apeldoorn aanwezig was, dan kan die locatie donderdag weer open. Vion krijgt vooralsnog geen boete opgelegd.

Heerts heeft de directie van Vion een brief gestuurd. Daarin staat dat er niemand meer op de terreinen van Vion mag komen als medewerkers zich niet houden aan de RIVM-richtlijnen. De directie moet woensdag voor 24 uur bevestigen dat dit het geval is. Anders volgen er maatregelen.


Reactie Vion

Inmiddels heeft Vion Food Group gereageerd op de brief van Heerts. Het concern laat weten gehoor te geven aan de oproep voor de naleving van de 1,5 meter afstandsmaatregelen van het RIVM, ook ten aanzien van personenvervoer.

De maatregelen worden nog deze avond aan alle medewerkers doorgegeven. Uitzendbureaus en chauffeurs ontvangen een instructie voor transportgebruik in lijn met de oproep van de veiligheidsregio's.


Onduidelijkheid over transport

Bestuursvoorzitter Ronald Lotgerink van Vion spreekt van 'onduidelijkheid over transport'. Het bedrijf meende dat medewerkers die samenleefden in dezelfde woning tot een huishouden behoorden. Dat blijkt echter volgens de politie in strijd met de RIVM-restricties. 'We begrijpen de positie van de veiligheidsregio's', benadrukt Lotgerink.

'Wij gaan gehoor geven aan hun oproep. Dat is onze verantwoordelijkheid. Wij instrueren onze medewerkers, uitzendbureaus en chauffeurs. En wij verwachten dat iedere onduidelijkheid over transport hiermee is weggenomen. 100 procent garantie op een foutloze start morgen bestaat niet. Maar wij tolereren geen marchanderen met de afspraken die wij maken.'


Vertrouwen geschaad

Heerts stelt dat zijn vertrouwen in Vion is aangetast door de geconstateerde feiten. 'Gisteren zijn er met de vleesverwerkers afspraken gemaakt met minister Carola Schouten over het beter toepassen van de coronamaatregelen in slachterijen. Vanochtend bleek tijdens een steekproef dat Vion de zaak toch niet op orde heeft. Het vertrouwen in Vion is niet zomaar terug. Dat komt te voet en gaat te paard.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 1°
  10 %
Meer weer