Slachterijen beloven betere bescherming werknemers

Update - Bedrijven in de vleesverwerkende industrie gaan meer doen om hun werknemers te beschermen tegen besmetting met het coronavirus. Die toezegging hebben ze gedaan na een gesprek tussen minister Carola Schouten (LNV) en vertegenwoordigers van de vleesverwerkers.

Slachterijen+beloven+betere+bescherming+werknemers
© Peter Smit

Het overleg volgde na een corona-uitbraak in een slachthuis in Groenlo. Hier bleek na testen dat een kleine 20 procent van de medewerkers besmet was met het virus. Er zijn grote zorgen over de arbeidsomstandigheden, huisvesting en vervoer van de arbeidsmigranten die daar werken. De werkgevers gaan kijken hoe daarvoor meer maatregelen kunnen worden getroffen.

Volgens Schouten is het aan de sector om te laten zien dat medewerkers veilig kunnen werken in de slachthuizen. De bewindsvrouw zei na het overleg wel dat ze de vinger aan de pols zal houden. Ze benadrukte dat het niet aan haar is om slachthuizen te sluiten.


Indien de bescherming van medewerkers in de slachthuizen niet op orde is, kunnen NVWA-inspecteurs besluiten hun werk daar te staken. Zonder die controles mag in een slachthuis niet worden geslacht en komen de slachtlijnen tot stilstand.

Het kabinet heeft voormalig SP-fractievoorzitter Emile Roemer gevraagd te kijken hoe arbeidsmigranten beter beschermd kunnen worden tegen het coronavirus. Hij gaat leiding geven aan het zogeheten Aanjaagteam bescherming Arbeidsmigranten dat een einde moet maken aan de slechte woonomstandigheden en arbeidsvoorwaarden waarmee deze medewerkers soms te maken krijgen. Over drie tot zes maanden moet Roemer met aanbevelingen komen.

Om de coronaverspreiding in de slachthuizen in kaart te brengen gaan de GGD's alle medewerkers daar testen op het coronavirus. Bij een aantal vleesverwerkers is dat al gebeurd.


Schotten geplaatst

Volgens Jos Goebbels, voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector, is er al veel gedaan om medewerkers in slachthuizen meer afstand te laten bewaren, en zijn er bijvoorbeeld al schotten geplaatst. Hij maakt de vergelijking met de huidige situatie in winkels.

'We gaan beter kijken hoe we de 1,5 meter afstand kunnen bewaren. We gaan kijken naar vervoer en huisvesting. En we gaan het gesprek aan met de heer Roemer, het liefst zo snel mogelijk', zegt Goebbels. Volgens de COV zullen er door de sluiting van de Groenlose slachterij en de te nemen maatregelen geen tekorten aan vlees ontstaan.

Uit Amerikaans onderzoek kwam in maart naar voren dat de omstandigheden in slachthuizen ervoor zorgen dat het coronavrus zich daar sneller kan verspreiden. Op een oppervlakte van roestvrij staal, dat veel wordt gebruik in de slachtlijnen, kan het virus 72 uur overleven. Ook het koude en vochtige klimaat in slachterijen zorgt ervoor dat virusdeeltjes langer in leven blijven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
 • Zondag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer