Europese+Commissie+wil+herstelfonds+van+750+miljard+euro
Nieuws
© Europese Unie 2020

Europese Commissie wil herstelfonds van 750 miljard euro

De Europese Commissie wil een herstelfonds van 750 miljard euro om economieën van lidstaten en bedrijven door de coronacrisis te helpen. Dat heeft EU-president Ursula von der Leyen op 27 mei bekendgemaakt in het Europees Parlement.

Het fonds komt bovenop het eerste herstelfonds van 450 miljard euro en de meerjarenbegroting (MFK) van de EU. Die komt in het voorstel uit op 1.100 miljard euro voor de periode 2021 tot en met 2027. In totaal vraagt Von der Leyen om goedkeuring van een budget van 2.400 miljard euro.

Van het herstelfonds wordt tweederde, 500 miljard euro, aan de zwaarst getroffen lidstaten geschonken en 250 miljard euro wordt ingezet voor goedkope leningen.


Levensvatbare bedrijven

De commissie wil niet alleen lidstaten, maar ook levensvatbare bedrijven en sectoren door de coronacrisis heen helpen. Lidstaten die voor hulp aankloppen in Brussel, moeten investerings- en hervormingsplannen inleveren. Die moeten zijn gericht op vergroening, digitalisering en het versterken van de economie.Voor de miljardenplannen gaat de EU geld lenen op de kapitaalmarkt. Ook wordt gezocht naar extra inkomsten. Zo pleit de Europese Commissie voor een heffing op de omzet van grote bedrijven, zoals de internetreuzen, die nu nog weinig belasting betalen en een CO2-heffing op buitenlandse producten invoeren.

Von der Leyen noemt het voorstel Next Generation EU. Volgens haar staat de Unie op een tweesprong. 'Door de coronacrisis hebben zich kloven geopend. We moeten gezamenlijk vooruitlopen op dezelfde weg voor de generatie na ons.'


Economie weerbaarder maken

De focus van de investeringen die de commissie wil doen, zijn gericht op het weerbaarder en groener maken van de Europese economie, veerkrachtige toeleveringsketens en het herstellen en versterken van de interne markt.

Volgens de president van de Europese Commissie laat de coronacrisis zien hoe verbonden de economieën van de lidstaten onderling zijn. 'Een bedrijf dat failliet gaat in de ene lidstaat, kan een belangrijke leverancier zijn voor een onderneming in een andere lidstaat.'

Een herstelfonds op basis van een gezamenlijke EU-lening valt niet bij alle lidstaten in goede aarde. Alhoewel het hier niet om de door Nederland verfoeide Eurobonds gaat, is ons land toch fel tegen extra Europees gedragen leningen. De verwachting is dan ook dat Nederland, Denemarken, Zweden en Oostenrijk grote bezwaren zullen hebben tegen het woensdag gepresenteerde voorstel.


Verdeelde stemming in Europarlement

Ook in het Europarlement is de stemming verdeeld. Voorstanders roemen de solidariteit in de voorstellen. Critici vrezen dat de schuldenlast op de schouders van volgende generaties komt. Ook vinden zij dat landen die om hulp vragen eerst hun economie moeten hervormen.

De staatshoofden van de EU-lidstaten komen in juni mogelijk bijeen voor topoverleg over de voorstelle. De commissie hoopt op een akkoord uiterlijk in juli. De herstelfondsen moeten uiterlijk op 1 januari 2021 ter beschikking komen. Tot die tijd moet een overgangsregeling worden afgesproken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  4° / 0°
  60 %
 • Zondag
  5° / 0°
  30 %
 • Maandag
  5° / 0°
  60 %
Meer weer