Bokkenmesters in de knel door bouwstops en corona

De provinciale bouwstops in combinatie met de coronacrisis maken het niet gemakkelijk om bokjes af te mesten. Ook is een aantal bokkenmesters gestopt. Daarbij bemoeilijkt corona de afzet van bokkenvlees richting Zuid-Europa. Hierdoor ontstaat een overschot aan bokjes, dat vaak richting huisdiervoer of destructie verdwijnt.

'De ruimte om bokken in ons land op te vangen is een stuk minder. Dat maakt het moeilijk om alle bokken te houden totdat ze slachtrijp zijn', stelt voorzitter Jos Tolboom van de LTO-vakgroep Geitenhouderij. Hierdoor gaan de bokjes op te jonge leeftijd naar de slacht. Een onwenselijke situatie, zegt Tolboom.

Terwijl de coronacrisis de afzet richting Zuid-Europa bemoeilijkt, is er volgens Tolboom sprake van een structureel probleem. Zeker nu bokkenmesters zijn gestopt. 'Door de bouwstops kunnen geitenhouders ook geen huistvesting creeëren om de bokjes de zorg te kunnen bieden die ze verdienen.'.

LTO dringt er daarom bij provincies op aan om ruimte maken voor de bokkenopfok. 'Weliswaar is landelijk geregeld dat bokken tot een leeftijd van 30 dagen niet meer op de vergunning worden meegeteld, ondernemers hebben ook letterlijk de ruimte nodig om te kunnen opfokken.'


Biologische aanpak anders

Binnen de biologische geitenhouderij zijn geitenhouders verplicht hun geiten tot een leeftijd van 21 dagen zelf op te fokken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  22° / 15°
  60 %
Meer weer