Nieuwe+voorzitter+BAJK+zegt+wat+hij+denkt
Achtergrond
© BAJK

Nieuwe voorzitter BAJK zegt wat hij denkt

Melkveehouder Robert Maas (27) uit Moerstraten is de nieuwe voorzitter van BAJK. Hij volgt Henri van den Boomen op. 'Ik ben een uitgesproken type die zegt wat hij denkt. Dat kan een valkuil zijn, dus die druk voel ik wel.'

De eerste vergaderingen als voorzitter heeft Maas erop zitten, al was dat op afstand via Skype. 'Het eerste overleg liep stroef, het tweede ging al beter. We beginnen het te leren. Maar in Moerstraten is de verbinding slecht en was er geen beeldverbinding. Daardoor zie je geen emoties en dat vind ik lastig. Ik hoop dat we snel elkaar in het echt kunnen zien.'

De nieuwe BAJK-voorzitter zit sinds 2014 met zijn ouders in de maatschap van een melkveebedrijf met 120 melkkoeien en zestig stuks jongvee. Als nieuwbakken bestuurslid – Maas trad pas begin dit jaar toe tot het BAJK-bestuur – liet hij er geen gras over groeien. Toen niet veel later bekend werd dat Van den Boomen niet aan een tweede termijn als voorzitter zou beginnen, solliciteerde hij op de vacature.


Niet bang

Maas is niet bang voor deze sprong in het diepe. 'Ik heb best wel een grote kwèèk, zoals ze dat in West-Brabant zeggen. Ik zeg wat ik vind en neem niet snel een blad voor de mond. Ik wil graag iets betekenen voor jonge boeren. Ik hoop dat dit lukt. Ik heb veel zin om aan de slag te gaan voor deze club.'

Ik vind dat je niet te lang ergens mee bezig moet zijn

Robert Maas, voorzitter BAJK

De nieuwe BAJK-voorzitter ziet zichzelf als een betrokken bestuurder, niet in de laatste plaats omdat hij als jonge melkveehouder zelf ook direct de gevolgen ondervindt van wet- en regelgeving. 'Ik zit midden in de praktijk en beleid raakt mij direct. Ik denk daar direct over na en kan via het podium van BAJK snel mijn mening ventileren. Zo zou ik ermee omgaan.'


Leerproces

Maar het feit dat hij dicht op het vuur zit, heeft ook keerzijdes. 'Ik ben een uitgesproken type die zegt wat hij denkt. Dat kan een valkuil zijn, dus die druk voel ik wel. Ik moet als voorzitter ook rekening houden met andere sectoren en belangen. Dat is een leerproces. Maar ik ben gelukkig niet alleen in het bestuur en ik verwacht ook dat ik tegengas krijg als het nodig is.'


Het veehouderijbeleid zal in Noord-Brabant altijd de nodige stof doen opwaaien. Maar de BAJK-voorzitter wil zeker geen oogkleppen op hebben. 'De plantaardige sector heeft ook zo zijn uitdagingen en soms is dat een ondergeschoven kindje in deze provincie. Je kunt dat uitleggen als positief, omdat er blijkbaar minder urgente zaken spelen', zegt hij.


Voldoende water

'Maar aan de andere kant liggen er ook daar veel dossiers die aandacht vragen. Denk aan de beschikbaarheid van voldoende water. Het belang van water infiltreren en vasthouden wordt steeds belangrijker. Daar moeten we bovenop zitten.'

Maas noemt ook de afname in toelatingen van gewasbeschermingsmiddelen. Het zijn stuk voor stuk zware dossiers waar BAJK zich mee bemoeit en dat zorgt weleens voor wrijving.


Meepraten

'Wij zijn een vrijwilligersorganisatie en dat moet zo blijven. Tegelijkertijd worden we steeds vaker uitgenodigd om mee te praten over belangrijke beleidsstukken. Dan moet je wel een bepaald niveau hebben en dat vergt veel tijd. Denk aan het stikstofdossier waar Annemarie de Ceuster zich in heeft vastgebeten. Dat doet ze supergoed. Ik vind dat daar wel een vergoeding tegenover mag staan.'

De jonge bestuurder wil daarnaast ook intern zijn stempel drukken. 'Ik vind dat je niet te lang ergens mee bezig moet zijn. Vergaderingen moeten efficiënt zijn. Door sneller te handelen, kun je de slagkracht vergroten.'


Gezelligheid

Los daarvan blijft BAJK vooral een club waar het elkaar ontmoeten en gezelligheid de boventoon voeren, benadrukt Maas. 'Het gros van onze leden wil gewoon soortgenoten ontmoeten en leuke bijeenkomsten bijwonen. De lokale kringen zijn dan ook belangrijk. Het is en blijft ons kent ons.'


Nieuwe voorzitter, nieuw provinciaal beleid

Als melkveehouder volgde Robert Maas de ontwikkelingen in het Brabantse stikstofbeleid de afgelopen jaren op de voet. Maar de vlag hangt er nu heel anders bij. De dag na zijn benoeming als voorzitter van BAJK presenteerde het provinciebestuur het nieuwe bestuursakkoord met een milder veehouderijbeleid. 'De nieuwe wind die er nu waait, is positief', beaamt Maas. 'Het is goed dat er meer rek zit in de verplichting om stallen aan te passen. Maar ik moet ook eerlijk zeggen dat het nieuwe bestuursakkoord me nog niet helemaal meevalt. Zo hebben ze het natuurdossier van de voormalige milieugedeputeerde Rik Grashoff (GroenLinks) zo ongeveer een-op-een één overgenomen. Dat vind ik vreemd.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 4°
  30 %
 • Dinsdag
  16° / 3°
  30 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
Meer weer