VVD+trapt+op+rem+stikstofplan
Nieuws
© Jasper Schel

VVD trapt op rem stikstofplan

Het feit dat de VVD in Provinciale Staten pas op de plaats maakt met de stikstofplannen voor Brabant van Gedeputeerde Staten, betekent volgens BAJK-voorzitter Lins Keijzers niet dat boeren achterover kunnen leunen. 'Boeren moeten nu plannen maken voor waar ze over tien jaar willen staan.'

De actie van BAJK en Jong ZLTO bij het provinciehuis, voorafgaande aan het debat over de voorstellen van GS, was geslaagd, vindt Keijzers. 'We hebben onze stem laten horen. Ik vond de opstelling van gedeputeerde Anne-Marie Spierings van D66 goed. De discussie was heftig, maar ze luisterde tenminste naar ons en ging in gesprek.
'De houding van gedeputeerde Johan van den Hout daarentegen vond ik echt niet professioneel. Als verantwoordelijk politicus moet hij ook kritiek aan kunnen horen.'

Niet voor mei

Het voorstel van GS om de afspraken uit het stikstofconvenant acht jaar naar voren te halen, kan voorlopig dus niet rekenen op steun van de VVD. Op zijn vroegst in mei 2017 vindt de behandeling van de aanpassingen in de Verordening Ruimte (stalderen) en Verordening Stikstof (doelen acht jaar eerder realiseren) plaats.
Eerst willen Provinciale Staten de effecten van de voorgestelde wijzigingen in beeld laten brengen, bijvoorbeeld hoeveel bedrijven de deur moeten sluiten als de wijzigingen worden doorgezet.

Of de protestactie van de vele tientallen jonge veehouders de VVD heeft overtuigd om op de rem te trappen, is natuurlijk de vraag. 'Maar we hebben in ieder geval laten zien wat wij er van vinden', zegt Keijzers. 'Boeren verplichten om acht jaar eerder dan was afgesproken een heel grote investering te doen, is gewoon niet haalbaar. De eerste stap is nu gezet, maar we hebben nog lang niet gewonnen.'
Het BAJK en (Jong) ZLTO beraden zich op vervolgstappen. 'Er is in ieder geval een goede lobby nodig. We moeten duidelijk maken dat het voorstel van GS echt niet haalbaar is.'

'Je zult wel moeten'

Los van het feit wat het provinciebestuur komend voorjaar besluit, moeten de Brabantse veehouders proactief zijn volgens de BAJK-voorzitter. 'Er moet natuurlijk iets gebeuren, zolang het maar haalbaar is voor ondernemers. Breng in kaart hoe emissiereductie wél haalbaar is binnen de randvoorwaarden. Want links- of rechtsom: je zult wel moeten. Hoe je dat doet, dat is ondernemerschap.'

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer