Aftredend voorzitter BAJK kiest voor bedrijfsovername

Melkveehouder Henri van den Boomen uit Westerhoven was drie jaar voorzitter van BAJK. Twee weken geleden gaf hij het stokje door aan zijn opvolger Robert Maas.

Aftredend+voorzitter+BAJK+kiest+voor+bedrijfsovername
© ZLTO

Waarom heeft u uzelf niet opnieuw verkiesbaar gesteld?

'Dat heeft vooral met tijd te maken. We zijn van plan om het ouderlijk bedrijf van mijn vriendin Maartje over te nemen, een biologisch melkveebedrijf in Etten-Leur. Dat vraagt veel aandacht natuurlijk.'

Zolang je passie hebt voor wat je doet, komen er kansen vanzelf voorbij

Henri van den Boomen, voormalig voorzitter BAJK

In maart 2017 werd u voorzitter van BAJK. Dat was niet bepaald in rustig vaarwater.

'Het was inderdaad net bekend geworden dat provincie Noord-Brabant de deadlines voor de reductie van stikstof zes jaar naar voren wilde halen. De lobby en protesten bij het provinciehuis vroegen veel aandacht. Ik heb zelf ook ingesproken.'


Heeft het stikstofdossier een negatieve stempel gedrukt?

'Natuurlijk was het heftig en is het jammer dat enkele jonge ondernemers daardoor de keuze hebben gemaakt om niet door te gaan met hun bedrijf. Het was een klap voor veel leden. Maar ik kijk toch positief terug op de afgelopen drie jaar. Het was natuurlijk niet alleen het veehouderijbeleid.'Noem eens een hoogtepunt?

'Het leukste vond ik de BAJK-dag 'Boeren is topsport' in november vorig jaar in het Koning Willem II Stadion in Tilburg. Verder het kaderweekend voor bestuurders en een studiereis naar Australië. En natuurlijk de feesten. Gezelligheid is belangrijk voor een vereniging als BAJK.'


Heeft u er iets van opgestoken?

'Ik heb veel geleerd en ben vooral gegroeid in het spreken voor groepen en het leiden van vergaderingen. Het delegeren gaat me nu makkelijker af. In het begin heb ik veel zelf opgepakt. Daarnaast heb ik nu veel beter inzicht in de breedte van de land- en tuinbouw en waarom bepaalde keuzes worden gemaakt.'


Heeft u nog een tip voor uw opvolger?

'Laat ik vooropstellen dat iedereen het op zijn eigen manier moet doen. Los daarvan zou ik het aanraden om niet bang te zijn om hulp van anderen in te schakelen. Je moet jezelf laten horen. Het geluid van de jonge boer is superbelangrijk, want het gaat over onze toekomst. Als BAJK moeten we laten zien wie we zijn en waar we voor staan.'


En wat zou u al die jonge ondernemers nog mee willen geven?

'Dat je je eigen kansen moet pakken en je niet alles op moet laten leggen. Zolang je passie hebt voor wat je doet, komen die kansen vanzelf voorbij. Iedereen doet het op zijn of haar eigen manier, maar je moet wel mee veranderen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  29° / 15°
  0 %
Meer weer