Slachterijen onder vergrootglas inspecties

Nederlandse slachterijen staan vanwege de uitbraak van het coronavirus bij een slachterij van Vion in Groenlo onder het vergrootglas van de Inspectie SZW en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Landbouwminister Carola Schouten, die verantwoordelijk is voor de NVWA, dreigt slachthuizen te sluiten die de veiligheid van het personeel niet kunnen garanderen.

Slachterijen+onder+vergrootglas+inspecties
© Twan Wiermans

Uit een rondgang van de inspecties blijkt dat de naleving van coronaregels niet overal goed gaat. Dat staat in een brief die beide overheidsdiensten naar de slachterijen hebben gestuurd. In deze brief worden alle aandachtspunten nog eens onder de aandacht gebracht.

Een speciale verantwoordelijkheid berust volgens de toezichthouders bij de uitzendbureaus die in veel gevallen bepalend zijn voor zowel huisvesting en vervoer als voor de contractvorm met het in te zetten personeel. 'Daarvan kunnen onbedoeld prikkels uitgaan op doorwerken, in weerwil van de RIVM-maatregelen om bij klachten thuis te blijven. Als werkgever is het goed dat u zich daarvan bewust bent en er scherp op toeziet dat medewerkers met klachten thuis blijven', staat in de brief.


Personeel NVWA

In alle slachthuizen werken dierenartsen en ander personeel van de NVWA om toezicht te houden op het slachtproces. Dat werk gaat in principe door om de continuïteit van de voedselketen niet in gevaar te brengen. Maar een veilige werkomgeving moet wel geborgd kunnen worden. Tegenover de NOS geeft Schouten aan slachterijen te sluiten die de naleving van de regels niet op orde hebben. Het kabinet heeft de GGD's gevraagd om al het personeel van slachthuizen te testen op Covid-19.

Een woordvoerder van Schouten laat weten dat de minister in eerste instantie wil weten wat de situatie in Nederlandse slachthuizen is met betrekking tot het naleven van de coronamaatregelen. Ze wil weten of deze bedrijven alles doen om het personeel te beschermen. 'Op deze bedrijven spelen arbeidsmigranten een grote rol. Het is belangrijk om te kijken of alles goed gaat in de slachterijen zelf, bij de huisvestingen en tijdens het vervoer', bevestigt de woordvoerder.


Scenario's

Op de mogelijkheid dat meerdere slachterijen hun deuren moeten sluiten als blijkt dat er coronabesmettingen zijn, wil de woordvoerder nog niet vooruitlopen. 'Op dit moment gaat het om één slachterij. Uiteraard houden wij wel met alle scenario's rekening en wordt daarover nagedacht.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer