Werkgemak met lichtgewicht opdrijfschot voor varkens

Zes studenten van de Aeres Hogeschool in Dronten ontwikkelden met hun studentenonderneming de EazySort. Dat is een lichtgewicht opdrijfschot waarvan nu de eerste exemplaren zijn verkocht. Daarnaast heeft het bedrijfsleven belangstelling voor hun innovatie.

Werkgemak+met+lichtgewicht+opdrijfschot+voor+varkens
© EazySort

Het idee van het lichtgewicht opdrijfschot komt van Daniëlle van den Heuvel, dochter van een varkenshouder. Het marktonderzoek dat de groep, die verder bestaat uit Justine Post, Martin van Ittersum, Nick Grashof, Roelinde Jager en Anouk Elshof uitvoerden, bevestigt dat er behoefte is aan een praktischer en ergonomisch meer verantwoord varkensopdrijfschot.

Minder dan drie kilo

De EazySort weegt minder dan drie kilo (minder dan de helft van een normaal opdrijfschot). Het schot is gemaakt van kunststof. Het opdrijfschot is gemakkelijk met een hoge drukspuit te reinigen. 'Er zitten geen overbodige randjes en hoekjes aan', vertelt Martin van Ittersum. Bovendien heeft de EazySort als extra optie dat die met geluid kan worden uitgevoerd.

Tijdens het verzetten van varkens houden de meeste varkenshouders in de ene hand het opdrijfschot en in de andere hand de rammelaar. Van Ittersum: 'Gebruik je de EazySort met geluid dan kun je het bord met beide handen vasthouden, waardoor je beweeglijker bent en de varkens en biggen makkelijker in de goede richting krijgt.'

Ander voordeel van de EazySort noemt Van Ittersum het reinigingsgemak. Het oppervlak van het schot is aan beiden kanten vlak. Er zitten geen diepe inkepingen in waar viezigheid in kan blijven zitten. 'Hierdoor wordt er hygiënischer gewerkt en is er minder kans op besmettingen.'

Met de EazySort ben je beweeglijker en krijg je de varkens en biggen makkelijker in de goede richting

In de prijzen

De plannen voor het varkensopdrijfschot presenteerden de studenten Agrarische Bedrijfskunde in november. Zij wonnen met hun idee dat als 'simpel en doeltreffend' werd gekwalificeerd, op Aeres Hogeschool een jury- en publieksprijs. Medio maart werd gestart met de productie van de schotten, die in eigen beheer worden afgewerkt.

'En dat is best nog wel een ding', vertelt Van Ittersum. 'Het coronavirus maakt het samenkomen en -werken aan de schotten er niet gemakkelijker op.' Desalniettemin zijn de eerste inmiddels verkocht aan varkenshouders. Een opdrijfschot met geluid kost 57,50 euro (exclusief. btw), eentje zonder geluid is vijf euro goedkoper.

Eigen bedrijf

Trots meldt Van Ittersum dat ook een slachterij en toeleverancier van de sector belangstelling hebben voor de EazySort. 'Het is een idee waar we achter staan en dat aanslaat. Wij leren hier ontzetten veel van.' En als het aan de groep ligt, geeft Van Ittersum aan, dan groeit EazySort uit tot een echte onderneming.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer