Acht dodelijke ongevallen in agrarische sector

Acht mensen zijn in 2019 overleden tijdens werkzaamheden in de agrarische en groene sector. Dat meldt Stigas. Dat is minder dan in 2018. Toen waren het er veertien.

Acht+dodelijke+ongevallen+in+agrarische+sector
© Twan Wiermans

De meeste ongevallen vonden plaats met machines. In drie gevallen ging het om een aanrijding en in drie gevallen om een beknelling. Er waren twee ongevallen met een silo. Vijf van de acht ongevallen vonden plaats in de akkerbouw, twee in de melkveehouderij en één in de sector hoveniers- en groenvoorziening.

Het slachtoffer was in drie gevallen een gezinslid (waaronder één kind), in twee gevallen een werknemer, in twee gevallen de ondernemer en in één geval was het onbekend. Naast deze acht dodelijke ongevallen, is er ook een monteur van een installatiebedrijf omgekomen in een ULO-cel van een fruitbedrijf. Het ging om een monteur die door een inspectieluik in een ULO-cel kroop en overleed.

Veiligheid top of mind

Wim van den Boomen, bestuurder bij LTO Nederland en werkgeversvoorzitter van Stigas, is ondanks de daling van het aantal slachtoffers nog niet tevreden. 'Het is uiterst triest te lezen dat er elk jaar weer mensen overlijden tijdens het werk. Ons medeleven gaat uit naar hun familie en naasten. Elk ongeval is er één te veel. Veiligheid moet top of mind blijven. Dat start op je eigen bedrijf. Bespreek gevaarlijke situaties met elkaar, leer van wat er misging en onderschat niet wat er mis kan gaan.'

Van den Boomen vindt het wel positief dat er een tendens zichtbaar is met minder slachtoffers. 'Het is ook positief dat het aantal ongevallen in 2019 een stuk lager ligt dan in 2018. Het gemiddelde aantal ongevallen in de afgelopen tien jaar is gedaald ten opzichte van de periode daarvoor. Het gemiddelde ligt nu op veertien, tien jaar geleden was dit achttien. Maar we zijn er dus nog niet.'

Dit jaar zijn er tot nu toe drie slachtoffers te betreuren. Zij kwamen om het leven bij mestongevallen in Borculo en in het Limburgse Oostrum.

Platform Zero Accidents

Om het aantal dodelijke ongevallen terug te dringen, zijn verschillende partijen aangesloten bij het platform Zero Accidents om de veiligheid en het veiligheidsgedrag in de sector te verbeteren. Het gaat om Agrifirm, AVIH, CNV Vakmensen, Cumela Nederland, Fedecom, FNV, ForFarmers, Inspectie SZW, LTO Nederland, Nevedi, Nijhof-Wassink, RIVM, VBNE, Branchevereniging VHG, Stigas en ZuivelNL.

De samenwerkende organisaties tekenden in juni 2018 een intentieverklaring voor nul dodelijke ongevallen in 2020. Mede op initiatief van LTO Nederland heeft Stigas een veiligheidsscan, een toolkit en filmpjes met persoonlijke verhalen ontwikkeld onder de noemer 'Veilig-op-1'. 'Doelstelling is om het aantal dodelijke ongevallen tot 0 terug te brengen', aldus Van den Boomen. “Werkgevers en ondernemers kunnen deze instrumenten gratis gebruiken.'

RIE verplicht

Bedrijven, waar gewerkt wordt onder gezag, moeten volgens de Arbowet over een actuele Risico Inventarisatie en Evaluatie (RIE) beschikken. Bedrijven die niet over een actuele RIE beschikken lopen het risico op een forse boete tot 4.500 euro.

Anders dan vaak wordt gedacht, geldt de RIE-verplichting ook voor zelfstandige ondernemers, die op een andere manier arbeid onder gezag inzetten. Bijvoorbeeld meewerkende gezinsleden, stagiaires of uitzendkrachten. Mochten werkgevers of zelfstandig ondernemers twijfelen of ze een RIE-verplichting hebben of eraan twijfelen of de RIE nog actueel is, dan is het verstandig om contact op te nemen met Stigas.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer