Loonwerker moet gordel om op trekker

De Arbo-advieswet voor loonwerkers om per 1 januari 2020 een gordel op de trekker te dragen, geldt op termijn ook voor andere agrarische sectoren. Dat meldt Stigas, het kenniscentrum voor arbeid en ziekteverzuim.

Loonwerker+moet+gordel+om+op+trekker
© Hendrik Begeman

Alle trekkers van mechanische loonwerkers moeten daarom vanaf 2020 moeten voorzien zijn van een gordel of een andere oplossing die minimaal net zo goed is. Dat moet om te voorkomen dat bestuurders niet van de trekker of door de cabine worden geslingerd.

Een gordel in combinatie met een veiligheidscabine of een rolbeugel is de enige mogelijkheid om dit te voorkomen, dus de facto is het dwingende advies een verplichting, die men vastlegt in de Arbowet, laat Stigas weten. Er is namelijk sprake van een overtreding als er toch iets is misgegaan en de werknemer droeg geen gordel of de werkgever had geen gordel op de trekker gemonteerd.

Onvoldoende maatregelen

De werkgever of werknemer kan in dat geval een boete opgelegd krijgen door de Inspectie SZW als onvoldoende maatregelen zijn genomen om letsel te voorkomen, zoals een gordel. Het plan is daarom om de maatregel ook in de arbocatalogi van andere sectoren op te nemen, pleit Stigas. Zoals akkerbouw.

Het plan is om de gordelplicht binnen afzienbare tijd in de arbocatalogi van alle agrarische sectoren op te nemen

Het Arbo-instituut - opgericht door LTO Nederland, Cumela Nederland, Branchevereniging VHG, FNV en CNV Vakmensen - maakt zich in de nieuwe campagne 'Trekker op. Gordel om!' hard voor verplichte gordels in alle (land)bouwvoertuigen. Deze campagne is gelieerd aan de actie Zero Accidents 2020 in de agrarische en groene sector.

Dodelijk

En dat blijkt niet voor niets. Alleen al in 2018 waren er vier dodelijke ongelukken, die door een gordel waarschijnlijk voorkomen hadden kunnen worden, stelt Stigas. De bestuurder kwam hierbij knel te zitten of werd uit de trekker geslingerd. De hulpdiensten konden niets meer doen, laat de Arbo-behartiger weten in de nieuwe campagne. 'Het maakt dan niet uit hoeveel rijervaring je hebt. Of hoe goed je het terrein kent. Zonder gordel overleef je een ongeluk vaak niet.'


De cabine van een trekker is zo gebouwd, dat hij niet indeukt als de trekker kantelt of op zijn kop rolt. De gordel zorgt ervoor dat je binnen de veilige cabine blijft. Als de trekker kantelt, kun je er niet onder komen. Maar dan moet die gordel wel geplaatst zijn, is de boodschap van 'Trekker op. Gordel om!'

Leed en kosten ongeluk

De campagne verwijst boeren door naar lokale dealers, om zelf in actie te komen. 'De kosten zijn laag. Helemaal als je het vergelijkt met het leed en de kosten van een ongeluk.' De Stigas-campagne besluit met: 'In de auto draagt iedereen een gordel. Waarom op de trekker niet? Het is een kwestie van gewoonte. Draag de gordel in principe altijd. Trekker op. Gordel om!'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer