FAO: '350 miljoen dollar nodig voor aanpak coronahonger'

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) stelt dat er 350 miljoen dollar nodig is voor de bestrijding van wereldwijde hongersnood die ontstaat in relatie met de coronacrisis.

FAO%3A+%27350+miljoen+dollar+nodig+voor+aanpak+coronahonger%27
© Klaas Johan Osinga

Hoewel de volledige en langetermijnimpact van de pandemie op de voedselzekerheid nog niet duidelijk is, blijkt volgens de FAO wel dat mensen in sommige landen steeds meer worstelen om toegang te krijgen tot voedsel omdat de inkomens dalen en de voedselprijzen stijgen.

De FAO voorziet verregaande consequenties als boeren geen toegang hebben tot hun velden of niet de mogelijkheden hebben om zaden of voer te kopen. Dat betekent dat plantseizoenen worden gemist, vee verloren gaat en de totale opbrengsten zullen afnemen. Dit betekent dat er ook minder voedsel beschikbaar komt, zowel in landelijke als stedelijke gebieden.


Extreme effecten

Het financieringsverzoek van de FAO van 350 miljoen dollar is ongeveer driemaal zo hoog als eind maart werd ingeschat. Dat heeft volgens de FAO te maken met de extreme sociaal-economische effecten van het coronavirus.

De FAO schat in dat ongeveer 94 miljoen mensen verdeeld over 29 landen worden bedreigd door honger. Het merendeel van de landen ligt in het midden van Afrika, aangevuld met Jemen, Afghanistan en landen in Midden-Amerika. Een aantal van deze landen kampt ook nog met een sprinkhanenplaag.


Meerdere voedselcrises

Afwachten met actie tot de coronacrisis onder controle is, vindt directeur-generaal Qu Dongyu van de FAO geen optie. 'Als we nu niet beginnen met de ondersteuning van het levensonderhoud van deze gemeenschappen, worden we met meerdere voedselcrises geconfronteerd en een rekening die vele malen groter is.'

Ramesh Rajasingham, waarnemend adjunct-secretaris-generaal voor humanitaire zaken en plaatsvervangend noodhulpcoördinator, sluit zich daarbij aan. 'Het wordt steeds duidelijker dat de gevolgen van de pandemie veel verder gaan dan de gezondheid. Vroegtijdig optreden kan toenemende kwetsbaarheden voorkomen, maar kan ook een veel kosteneffectievere manier zijn om deze crisis aan te pakken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  4° / 0°
  5 %
 • Zaterdag
  4° / -2°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer