Voedsel in vijf jaar niet zo duur

De wereldwijde voedselprijzen zijn op het hoogste niveau van de laatste vijf jaar. Dat blijkt uit de nieuwste statistieken van de voedsel- en landbouworganisatie FAO van de Verenigde Naties.

Voedsel+in+vijf+jaar+niet+zo+duur
© Vidiphoto

De FAO-voedselprijsindex (FFPI) bedroeg in december 2019 gemiddeld 181,7 punten, een stijging van 4,4 punten (2,5 procent) ten opzichte van november. Dit is de derde maand van opeenvolgende stijging. Met name door prijsstijgingen van plantaardige oliën, suiker en zuivelproducten steeg de totale waarde van de Index naar het hoogste niveau sinds december 2014.

De totale FAO-index over 2019 als geheel was gemiddeld 171,5 punten. Dit is 3 punten (1,8 procent) hoger dan in 2018. Het hoogste punt van de index ligt op 230 punten en dat werd geregistreerd in 2011.

Zuivel

De FAO-zuivelprijsindex bedroeg in december gemiddeld 198,9 punten, een stijging van 6,3 punten (3,3 procent) ten opzichte van november. Kaasprijsnoteringen stegen het sterkst, met bijna 8 procent na drie maanden van voortdurende daling. Dit had onder meer te maken met een sterke wereldwijde vraag.

Na een sterke stijging in november bleven de noteringen voor magere-melkpoeder in december stijgen. Deze ontwikkeling werd aangejaagd door de beperkte beschikbaarheid van voorraden, vooral uit de Europese Unie. Zwakke wereldwijde vraag leidde daarentegen tot lagere waarden voor boter en volle melkpoeder. Voor 2019 als geheel bedroeg de FAO-zuivelprijsindex bijna 199 punten, een stijging met 5,8 punten (3,0 procent) ten opzichte van 2018.

Vlees

De FAO-vleesprijsindex bedroeg in december gemiddeld 191,6 punten, vrijwel ongewijzigd ten opzichte van november. Op dit niveau ligt de index 29 punten (18 procent) boven de vergelijkbare maand in 2018, maar nog steeds ver onder (met 20,0 punten) de piek in augustus 2014.

In december stegen de prijsnoteringen voor varkensvlees toen de mondiale markt nog steeds krap was. Grote leveranciers, met name in de Europese Unie en Brazilië, hadden moeite gelijke tred te houden met de sterke interne vraag voor de feestdagen. Daarnaast was er een aanhoudende importvraag uit Azië.

China

De noteringen voor schapenvlees stegen voor de negende opeenvolgende maand vanwege de grote vraag, gekoppeld aan beperkte voorraden uit Oceanië. De index voor pluimveevlees steeg licht vanwege de strakkere voorraden, vooral uit Brazilië. De prijsnoteringen voor rundervlees daalden daarentegen vanwege de verminderde aankopen door China, de belangrijkste bron van vraag van de de laatste maanden.

Over het algemeen bedroeg de FAO-vleesprijsindex in 2019 gemiddeld 175,8 punten, een stijging van 9,5 punten (5,7 procent) ten opzichte van 2018. De prijzen voor varkensvlees zorgden voor de grootste stijging op jaarbasis, gevolgd door vlees van runderen en pluimvee, terwijl die van schapengemiddelde gemiddeld onder hun respectieve jaargemiddelde 2018.

Graan

De FAO graanprijsindex bedroeg in december gemiddeld 164,3 punten, wat een opleving is van 2,2 punten (1,4 procent) ten opzichte van november. De stijging in december werd grotendeels veroorzaakt door hogere internationale tarweprijzen, omdat de importvraag uit China versnelde. Logistieke problemen in Frankrijk vanwege aanhoudende protesten en zorgen over de groeiomstandigheden in verschillende belangrijke regio's dreven de prijzen verder op.

Op grove graanmarkten lagen de meeste prijsnoteringen over het algemeen rond dezelfde niveaus als in de vorige maand. De maisprijzen stegen slechts licht als gevolg van de oogstdruk en de trage handelsactiviteit.

Suiker

De FAO-suikerprijsindex bedroeg in december gemiddeld 190,3 punten, een stijging van 8,7 punten (4,8 procent) ten opzichte van november. Dit markeert de derde opeenvolgende maandelijkse stijging.

De laatste ontwikkelingen in internationale suikerprijsnoteringen werden ingegeven door de stijgende prijzen van ruwe olie. Dat leidde ertoe dat de suikerfabrieken in Brazilië meer suikerrietvoorraden gingen gebruiken om ethanol te produceren in plaats van suiker, wat resulteerde in een verminderde beschikbaarheid van suiker op de wereldmarkt.

De aanhoudende zwakte van de Braziliaanse Real ten opzichte van de Amerikaanse dollar, in combinatie met verbeterde vooruitzichten voor de suikeroogst in India, hield in dat de prijzen nog verder stegen. Over het algemeen stegen de suikerprijzen in 2019 met 1,6 procent ten opzichte van 2018.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer