Analisten voorspellen meer tarwe

Wereldvoedselorganisatie FAO en analysebureau International Grains Council (IGC) gaan ervan uit dat de wereldproductie van tarwe komend jaar toeneemt met 3 tot 4 procent. Ook verwachten ze een lichte stijging van de wereldwijde voorraden aan tarwe.

Analisten+voorspellen+meer+tarwe
© Dirk Hol

Analisten wagen zich inmiddels aan de eerste voorzichtige voorspellingen voor de wereldproductie van tarwe voor het seizoen 2019-2020. IGC raamt de tarweoogst op 759 miljoen ton, ten opzichte van 735 miljoen ton tarwe in het seizoen 2018-2019.

FAO is iets bescheidener met een voorspelde productie van 757 miljoen ton. De organisatie meldt dat deze oogst ongeveer 16 miljoen ton groter is dan de oogst van afgelopen seizoen. Zowel FAO als IGC gaan er grofweg vanuit dat de wereldwijde tarweproductie zich herstelt op het niveau van de seizoenen 2016-2017 en 2017-2018.

FAO baseert de positieve voorspelling onder meer op uitbreiding van het tarweareaal in de Europese Unie en de gunstige groeiomstandigheden voor de wintertarwe in de meeste lidstaten. Hetzelfde geldt voor Rusland en Oekraïne.

Tarweareaal VS historisch laag

Tarwetelers in de VS zullen volgens FAO een productieniveau realiseren dat vergelijkbaar is met afgelopen seizoen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland meldde onlangs nog in het 'weekbericht granen' dat het tarweareaal in de VS dit seizoen opnieuw historisch laag is. Maar dat wordt deels gecompenseerd door de gemiddeld goede conditie van de tarwepercelen.

In Azië verwacht FAO dat de tarweproductie in India opnieuw in de buurt komt van de recordoogst van het voorgaande jaar. Dat was toen bijna 100 miljoen ton. Met name in Pakistan zorgt de droogte ervoor dat de eerste oogstprognoses alweer naar beneden zijn bijgesteld. Op het zuidelijk halfrond gaat vooral Australië meer tarwe produceren, na het mislukte groeiseizoen van 2018. De Argentijnse tarweoogst blijft stabiel op ruim 19 miljoen ton.

Toename EU-productie

De cijfers van IGC bevestigen de voorspellingen van FAO voor 2019-2020. IGC gaat ervan uit dat de productie in de EU toeneemt van 138 miljoen ton naar 149 miljoen ton tarwe (+8 procent). Russische tarwetelers gaan, zoals het nu lijkt, 77 miljoen ton tarwe oogsten tegenover 71,7 miljoen ton (+8 procent) vorig jaar. Voor Oekraïne is de verwachte productie vastgesteld op 27,5 miljoen ton (+10 procent).

Naast de groeiende productie voorspelt IGC een tarweconsumptie die in het seizoen 2019-2020 wereldwijd doorstijgt naar een recordvolume van 752 miljoen ton. Het verbruik van tarwe is daarmee volgens de prognose van de analisten bijna 1,5 procent groter dan in 2018-2019. Vooral het aandeel tarwe dat bestemd is voor de foodindustrie groeit sterk in volume, zeker in verhouding tot tarwe dat verkocht wordt als veevoer.

Rusland blijft grootste aanbieder

Op het gebied van de wereldhandel in tarwe gaat IGC ervan uit dat Rusland voorlopig de grootste aanbieder blijft. Wel zal het marktaandeel van de Russische exporteurs iets dalen ten opzichte van hun concurrenten in de VS en de Europese Unie. Grote productielanden als China en India blijven voorlopig vooral voor de eigen markt tarwe telen.

Met een tarweproductie die een fractie hoger zal zijn dan de wereldwijde consumptie, stijgt ook de theoretische tarwevoorraad. IGC berekent de eindvoorraad op 1 juli 2020 op 270 miljoen ton. Dat is voldoende voor 18,7 weken aan wereldconsumptie en ruim 6 ton meer dan de verwachte voorraad op 1 juli 2019. Van de totale tarwevoorraad ligt in 2020 46,8 procent, ofwel 126,5 miljoen ton, opgeslagen in China.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer