Over+tien+jaar+zo%27n+75+miljoen+ton+tarwe+meer
Achtergrond
© Twan Wiermans

Over tien jaar zo'n 75 miljoen ton tarwe meer

De tarweproductie neemt in de komende tien jaar met 11 procent toe, voorspelt de Voedsel- en Landbouworganisatie (Food and Agriculture Organisation, FAO) van de Verenigde Naties (VN).

De FAO schrijft in de 'Agricultural Outlook 2017-2026', die de organisatie samen met de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) heeft opgesteld en die afgelopen maand is verschenen, dat de mondiale productie van tarwe over tien jaar op 820 miljoen ton ligt. Dat is zo'n 75 miljoen ton meer dan wat akkerbouwers dit jaar oogsten.

De landen en gebieden waar zich de grootste groei voltrekt, zijn India, de Europese Unie (EU), Rusland, Pakistan en China. Volgens de VN-organisatie neemt hierdoor de inbreng van de ontwikkelingslanden in de tarweteelt toe.

Hectareopbrengsten

De ruimere oogsten zijn voor een groot deel te danken aan hogere hectareopbrengsten, staat in het rapport. Het areaal neemt slechts met 2,2 procent toe. Er komt minder landbouwgrond vrij dan in de afgelopen tien jaar het geval was, voorzien de schrijvers van het rapport.

De wereldbevolking groeit iets minder hard dan de consumptie van tarwe, waardoor er per hoofd van de bevolking meer wordt verbruikt

De wereldwijde consumptie van tarwe klimt naar 815 miljoen ton in 2026. Zo'n twee derde hiervan, grofweg 550 miljoen ton in 2026, is bestemd voor humane verorbering. De wereldbevolking groeit iets minder hard dan de consumptie van tarwe, waardoor er per hoofd van de bevolking meer wordt verbruikt.

Ethanol

De FAO verwacht dat het gebruik van tarwe voor ethanol de komende jaren zeker niet zal toenemen. De EU, de belangrijkste speler die zo ethanol produceert, ondersteunt dit niet meer, staat in de 'Agricultural Outlook 2017-2026'.

De teelt van tarwe voor veevoer dijt in tien jaar uit met 17 procent. In rijke landen loopt de voerproductie twee keer zo hard op als de tarwe die akkerbouwers binnenhalen voor humane consumptie. Dat is anders in ontwikkelingslanden: daar breidt de productie voor humane voeding vier keer zo snel uit.

De FAO meldt verder dat de tarwevoorraad in 2026 is gestegen naar 243,6 miljoen ton. Dat is 17,5 miljoen ton meer dan de verwachte voorraad aan het einde van dit jaar. De opslag is voldoende om de wereldbevolking ruim drieënhalve maand te voeden. Wat dat aspect betreft verschilt de voorraad over tien jaar niet van de huidige.

Russische handel

In de ogen van de voedsel- en landbouworganisatie blijft de EU de komende tien jaar de grootste tarwe-exporteur van de wereld. In 2026 vult de unie iets minder dan 20 procent van de internationale tarwehandel. Rusland staat dan op de tweede plaats met een aandeel van 15 procent, gevolgd door de Verenigde Staten, Canada en Australië.

De FAO voorziet dat als het gaat om de mondiale tarwehandel Rusland, Oekraïne en Kazachstan in de toekomst meer in de melk te brokkelen krijgen. De top 5-importeurs zijn over tien jaar Egypte, Indonesië, Algerije, Brazilië en Japan.

Brouw- en voergranen

Evenals bij tarwe zit er groei in de productie van gerst, haver en sorghum. De toename van brouw- en voergranen is 10 procent, zegt de FAO. De wereldvoorraden blijven in de komende tien jaar rond de 61 miljoen ton schommelen. Ook dat is goed voor drieënhalve maand.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  30 %
 • Maandag
  5° / 0°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  85 %
Meer weer