Tarwe%2Dexporteur+Rusland+verstevigt+positie
Achtergrond
© Twan Wiermans

Tarwe-exporteur Rusland verstevigt positie

Rusland verstevigt de komende tien jaar zijn positie als belangrijkste exporteur van tarwe. Dat voorziet de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties.

De Russische federatie is in 2027 goed voor 20 procent van de wereldwijde tarwehandel, staat in de Agricultural Outlook 2018-2027 die marktanalisten van de FAO en de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) hebben geschreven. Het jaarlijkse rapport is een paar weken geleden uitgebracht.

De wereldwijde handel in tarwe omvat over tien jaar naar verwachting zo'n 200 miljoen ton. Daarvan wordt 40 miljoen ton ingevuld door Rusland. De samenstellers van de outlook merken op dat de oogsten in de Russische federatie nogal kunnen schommelen, maar dat de laatste jaren de gemiddelde productie in het gebied sterker is gestegen dan de doorsnee consumptie. Daardoor komt er meer tarwe voor uitvoer vrij.

Rusland stootte twee jaar geleden de Europese Unie (EU) van de troon als 's werelds grootste exporteur van tarwe. De EU heeft volgens de profetie van de FAO en OECD in 2027 nog een inbreng van 18 procent op de wereldhandelsmarkt, gevolgd door de Verenigde Staten (13 procent), Canada (11 procent), Australië (10 procent) en Oekraïne (10 procent).

De VS, Canada en Australië verliezen terrein, maar blijven dominant in de handel van tarwe van hogere kwaliteit, zo staat in het rapport. Zij zullen op deze markt enige concurrentie gaan ondervinden van Rusland, alhoewel het gros van de Russische tarwe toch vooral in Azië en het Midden-Oosten zijn weg vindt.

De schrijvers van de outlook concluderen verder dat de groeiende positie van Rusland op de wereldmarkt van invloed is op de prijs van tarwe. In de komende tien jaar is niet te verwachten dat die veel zal stijgen.

Voorraden

In het rapport staat dat de mondiale tarweproductie met 83 miljoen ton groeit naar 833 miljoen ton in 2027. In vergelijking met de afgelopen tien jaar is dit een bescheiden toename. De toename vindt vooral plaats in ontwikkelingslanden (48 miljoen ton), is het vooruitzicht.

De wereldwijde consumptie van tarwe neemt iets minder snel toe dan de productie, waardoor de voorraden licht stijgen. Het rapport maakt gewag van een opslag van 280 miljoen ton in 2027 tegen een kleine 260 miljoen ton in dit jaar. De voorraad in de ontwikkelde landen daalt de komende jaren om uiteindelijk over tien jaar weer op hetzelfde niveau te zijn als nu. Vooral ontwikkelingslanden slaan meer tarwe op. China speelt hierin een prominente rol; meer dan de helft van alle opgeslagen tarwe ligt in dat land.

Hoe de tarwe over tien jaar wordt benut verschilt niet veel van nu, is de overtuiging van de opstellers van de outlook. Er gaat wat meer naar veevoer, met name in China, Rusland en de EU. Twee derde van de productie is en blijft bestemd voor humane consumptie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
Meer weer