Europa+trekt+10+miljoen+euro+uit+voor+aanpak+sprinkhanenplaag
Nieuws
© Twan Wiermans

Europa trekt 10 miljoen euro uit voor aanpak sprinkhanenplaag

De Europese Commissie trekt 10 miljoen euro uit voor de bestrijding van woestijnsprinkhanen in Oost-Afrika. Dit geld komt boven op de 1 miljoen euro die al was toegezegd uit humanitaire fondsen.

De uitbraak van de sprinkhanenplaag wordt beschreven als de ergste in decennia en heeft desastreuze gevolgen voor de opbrengsten van de landbouw in Oost-Afrika. De plaag kan daardoor ernstige gevolgen hebben voor de directe voedselvoorziening van 27,5 miljoen mensen in de regio. Daarnaast wordt ook nog eens de voedselvoorziening van 35 miljoen mensen in andere regio's bedreigd.

Jutta Urpilainen, Eurocommissaris voor internationale partnerschappen, zei dat de crisis heeft aangetoond 'hoe kwetsbaar voedselsystemen kunnen zijn wanneer ze worden bedreigd'. De Europese Unie heeft volgens Urpilainen 'de verantwoordelijkheid om nu vastberaden in te grijpen om een grote crisis te voorkomen, de grondoorzaken van deze natuurramp aan te pakken en de middelen van bestaan en voedselproductie te beschermen'.

Duitsland

Duitsland heeft aangekondigd ook 17 miljoen euro bij te dragen om om de impact van de woestijnsprinkhanen in landen zoals Ethiopië, Somalië, Djibouti en Kenia te bestrijden. Zij hadden eerder al 3 miljoen euro bijgedragen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  12° / 8°
  10 %
Meer weer