Rusland+voorlopig+dominant+op+tarwemarkt
Achtergrond
© Haijo Dodde

Rusland voorlopig dominant op tarwemarkt

De positie van Rusland en overige landen in het Zwarte Zeegebied als leveranciers van tarwe op de wereldmarkt zal de komende tien jaar alleen maar sterker worden, verwacht wereldvoedselorganisatie FAO.

FAO gaat ervan uit dat Rusland in 2028 20 procent van de internationale handel in tarwe voor zijn rekening neemt. Voor de landen in het Zwarte Zeegebied, dat is inclusief Oekraïne en Kazachstan, stijgt het exportaandeel het komende decennium tot meer dan 35 procent.

Voor Noord-Amerika verwacht FAO een daling tot 25 procent marktaandeel, 13 procent voor de Verenigde Staten en 12 procent voor Canada. Het belang van de Europese Unie als tarwe-exporteur neemt iets toe tot een aandeel van 15 procent.

Outlook-rapport

In het nieuwe Outlook-rapport voor de periode van 2019 tot en met 2028 schrijven FAO en Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) dat Rusland zijn positie als belangrijkste exportland dankt aan de concurrerende prijzen en de verbeterde oogstzekerheid.

De tarweproductie per hectare stijgt met ruim 10 procent

Voor de landen in het Zwarte Zeegebied geldt dat door het gebruik van betere rassen en de ontwikkeling van de teelt de productie van tarwe sneller stijgt dan het verbruik. Er is daardoor meer tarwe beschikbaar voor de export.

Geografisch voordeel

Naast de prijsvorming heeft het Zwarte Zeegebied zeker ten opzichte van de VS een geografisch voordeel voor de handel op landen in het Midden-Oosten en ook Noord-Afrika.

Egypte als grootste tarwe-importeur geeft al langer voorkeur aan Russische tarwe. Naast Egypte zijn Indonesië, Algerije, Brazilië en de Filipijnen de belangrijkste afnemers op de internationale tarwemarkt. De verwachting is wel dat de spreiding van de tarwe-import toeneemt.

Tarweareaal stabiel

De wereldwijde productie van tarwe stijgt het komende decennium volgens de analisten van FAO met 86 miljoen ton tot 838 miljoen ton in 2028. Een stijging van ongeveer 1 procent per jaar is bescheidener dan de productietoename in de periode van 2009 tot en met 2018. Toen was de jaarlijkse groei ongeveer 1,5 procent.

Het areaal tarwe wereldwijd blijft vrijwel gelijk, melden de organisaties in het Outlook-rapport. De gemiddelde productie per hectare stijgt met ruim 10 procent.

India (+15,5 miljoen ton) is het land waar de tarweproductie het sterkste stijgt. FAO schrijft dit toe aan de marktondersteunende maatregelen van de Indiase overheid.

Wereldwijd

Het tarweverbruik stijgt wereldwijd met 94 miljoen ton tot bijna 835 miljoen ton in 2028, blijkt uit de vooruitblik tot en met 2028. Van de stijging van de consumptie is twee derde deel toe te schrijven aan China (+21 miljoen ton), India (+12 miljoen ton), Afrika (+17 miljoen ton) en het Midden-Oosten (+9 miljoen ton).

Het aandeel tarwe voor humane voeding stijgt het meest en bedraagt bijna twee derde van de totale consumptie. De toename van het verwerken van tarwe in veevoer vlakt af (+21 miljoen ton). Dit heeft vooral te maken met de concurrentie van mais, verklaren de FAO-analisten.

Bio-ethanol

De toepassing van tarwe als grondstof voor de productie van bio-ethanol stijgt met 3 miljoen ton en komt in 2028 op 15,7 miljoen ton. Vooral China zal hiervoor meer tarwe gaan verbruiken. In de Europese Unie wordt raffinage van biobrandstof uit tarwe juist afgebouwd.

Met een productie die volgens de prognose in het Outlook-rapport consequent iets hoger is dan het verbruik neemt ook de theoretische eindvoorraad geleidelijk toe. In de periode van 2019 tot en met 2028 stijgt de tarwevoorraden wereldwijd van 302 miljoen ton tot ongeveer 333 miljoen ton.

Eindvoorraad

De ratio van eindvoorraad ten opzichte van het jaarverbruik komt voor tarwe op 40 procent, dat is op dit moment nog 39 procent.

Uitgaande van lagere of gelijkblijvende olieprijzen, gemiddelde producties en een normale ontwikkeling van de exportmarkt verwacht FAO geen grote fluctuaties voor wat betreft de tarweprijzen. Omgerekend naar de huidige geldwaarde gaat de wereldvoedselorganisatie zelfs uit van een lichte prijsdaling.

Downloads
Tabel Haijo

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  30 %
 • Maandag
  5° / 0°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  85 %
Meer weer