Minister van Gehandicaptenzaken: 'Zorgvragers, maar óók aanpakkers'

Rick Brink is nu één jaar 'minister van Gehandicaptenzaken'. Onze allereerste, overigens. Het oud-gemeenteraadslid uit Hardenberg groeide op in een landelijke omgeving. Hoe kijkt hij aan tegen de agrarische sector en de omgang met arbeidsbeperkte mensen?

Minister+van+Gehandicaptenzaken%3A+%27Zorgvragers%2C+maar+%C3%B3%C3%B3k+aanpakkers%27
© KRO-NCRV

Omroep KRO-NCRV en Brink besloten eind 2019 gezamenlijk de aanvankelijke termijn van één jaar te verlengen tot de verkiezingen in maart 2021. De omroep schreef vorig jaar een wedstrijd uit om een minister van Gehandicaptenzaken te vinden. Brink, toen nog gemeenteraadslid in Hardenberg, deed mee aan die verkiezing en won.

Laat zien wat je doet op het bedrijf en hoe de medewerkers erin passen

Rick Brink, minister van Gehandicaptenzaken

U had niet genoeg aan één jaar om een lans te breken voor mensen met een beperking?

'Nee, dat klopt. In Nederland zijn er bijna 3 miljoen mensen met een handicap. Een enorm grote en diverse groep mensen. Jong en oud, licht verstandelijk of meervoudig complex gehandicapt, visueel of auditief.

'Omdat de belangen van mensen met een beperking niet door één Haags ministerie vertegenwoordigd wordt, willen ik en de omroep doorgaan op de ingeslagen weg om impact te maken voor deze belangrijke doelgroep.'


Welke plek heeft de land- en tuinbouw hierin?

'Je kunt dan vooral denken aan zorgboerderijen, waar mensen met een beperking meewerken. Een mooi voorbeeld is de docuserie die Ivo Niehe onlangs maakte: Een jaar op Overkempe. Zo'n 135 jongeren en volwassenen proberen in woon- en werkgemeenschap Overkempe onder professionele begeleiding van onder meer akkerbouw- en veeboeren alles uit het leven te halen wat erin zit.'


Hoe taxeert u landelijk de arbeidssituatie in de land- en tuinbouw voor deze doelgroep?

'In de agrarische sector zijn veel mensen die hard werken en een groot sociaal hart hebben. Toen ik nog gemeentepolitiek deed in Hardenberg, sprak ik veel met ondernemers en ik kwam ook wel op boerenbedrijven.

'Het kost vaak wat meer tijd als je als boer aan de slag gaat met zorgcliënten, maar het levert ook veel op. Wij zijn niet alleen zorgvragers, maar óók aanpakkers. Laat zien wat je doet op het bedrijf en hoe de medewerkers erin passen. Daarmee stimuleer je juist weer andere ondernemers om hetzelfde te doen. Dat gebeurt nog te weinig. In die optiek ben ik blij met hoe LTO invulling geeft aan de participatiewet via Agro Werkt Onbeperkt.'


Kan zoiets ook slagen buiten een zorgsetting, op een regulier bedrijf?

'Ja, er zijn vrij veel mensen met een autistische stoornis, psychische aandoening of een licht verstandelijke beperking die bij gewone agrarische bedrijven werken. Vaak is het goed om een jobcoach of iemand uit de gemeente te laten kijken of de setting goed is.

'Denk aan een prikkelarme omgeving en voldoende structuur. Als dat lukt, voldoen zulke krachten vaak geweldig. Gemeenten mogen zich nog wel meer inspannen, want er ligt een groot verborgen arbeidspotentieel.'


Wat is de impact van corona op uw leven en dat van lotgenoten?

'Voor corona reed ikzelf 1.500 kilometer in de week. Dat is nu compleet anders. Ik heb osteogenesis imperfecta, een broze bottenziekte. Maar ik loop niet meer risico dan andere mensen, omdat mijn immuunsysteem goed werkt. Dit geldt helaas niet voor iedereen.

'Binnen de doelgroep met een verstandelijke beperking heeft corona enorme impact, omdat instellingen twee maanden gesloten zijn geweest. Gelukkig komen het bezoek van familie en dagbesteding weer op gang. Fysiek gehandicapten maken zich zorgen over of ze hun werk straks coronaproof kunnen doen.'


Plots heeft iedereen 'beperkingen' door corona. Zitten daar ook voordelen aan vast?

'Voor mensen met een beperking zijn er inderdaad voordelen. Opeens kunnen ze bijvoorbeeld maatwerkonderwijs krijgen vanuit huis. Werkgevers ontdekken dat je prima vanuit huis kunt werken. En de 1,5 meter afstand geeft ruimte aan rolstoelen. Ook dat is fijn.'


'Agro Werkt Onbeperkt' biedt zowel ondernemers als mensen met een arbeidsbeperking kansen

Ondernemers in de land- en tuinbouw die op zoek zijn naar personeel en een kans willen geven aan mensen met een arbeidsbeperking, kunnen hun licht opsteken bij 'Agro Werkt Onbeperkt'.' Diverse regelingen maken het mogelijk om een goede arbeidskracht (relatief goedkoop) voor specifieke werkzaamheden in te zetten. Een win-win situatie voor de werkgever en de werknemer(s) dus. In dit kennisdossier van de Werkgeverslijn land- en tuinbouw vindt u de informatie die u nodig heeft. Medewerkers met een beperking bieden u de mogelijkheid om uw team te versterken met gemotiveerde medewerkers. U realiseert een efficiëntere bedrijfsvoering, een divers personeelsbestand, het komt de werksfeer ten goede en u levert een maatschappelijke bijdrage. Uw medewerkers kunnen zich bezighouden met hun kerntaken en hun kwaliteiten optimaal benutten. Kortom: genoeg redenen om te verkennen of het ook voor u een goed idee is om te werken met werknemers met een arbeidsbeperking!

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer