Tweede+platform+om+personeel+te+matchen
Nieuws
© Twan Wiermans

Tweede platform om personeel te matchen

Er is opnieuw een website gestart die moet bijdragen aan het oplossen van het personeelsprobleem in de land- en tuinbouwsector. Door de uitbraak van corona zijn er bedrijven die plotseling minder mensen nodig hebben. Aan de andere kant zijn er ook bedrijven die een tekort hebben doordat seizoensarbeiders niet naar Nederland komen.

De website werkenindelandentuinbouw functioneert als een soort prikbord. Werkgevers die een tekort aan werknemers hebben en werkgevers die werknemers beschikbaar hebben, kunnen zich er melden. Dat geldt ook voor gecertificeerde uitzendbureaus, werknemers en zzp'ers. Deze partijen kunnen elkaar via het platform benaderen om zo onderling hun samenwerking af te stemmen.

Het platform kan ook interessant zijn voor werknemers en werkgevers buiten de landbouw. Zo hebben werkgevers in de horeca vaak geen werk voor hun personeel.

Het beschikbaar houden van voldoende handen in de land- en tuinbouw is topprioriteit van de Taskforce Arbeid van LTO Nederland. Na een inventarisatie onder agrarische werkgevers op de website van de Werkgeverslijn land- en tuinbouw, zijn nu twee platforms gelanceerd waar vraag en aanbod naar personeel gematcht worden. Naast 'Werken in de land- en tuinbouw', is dat helponsoogsten.nl. Deze website werd vorige week met hetzelfde doel in het leven geroepen.


Volgens LTO Noord-vicevoorzitter Eric Douma vullen de websites elkaar aan. 'Hoewel de website helponsoogsten.nl nog maar een paar dagen in de lucht is, zijn de eerste matches al gemaakt. Zo werken mensen die normaal gesproken in de sierteelt werken nu als aspergestekers en helpen studenten in de avonduren mee op het land.'

Tot nu toe hebben zeventig bedrijven met een personeelstekort zich gemeld, laat Douma weten. 'Het gaat om ongeveer 1.700 arbeidsplaatsen. Daarnaast hebben in een paar dagen tijd al 1.000 mensen zich aangemeld die in de land- en tuinbouw willen werken. Daar zitten bijvoorbeeld mensen bij die normaal gesproken in de horeca of in de schoonmaak werken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  10 %
 • Woensdag
  9° / 3°
  10 %
 • Donderdag
  10° / 8°
  25 %
Meer weer