Duitsland+laat+Poolse+oogstarbeiders+toch+door
Nieuws
© William Hoogteyling

Duitsland laat Poolse oogstarbeiders toch door

Poolse seizoensarbeiders kunnen via Duitsland naar Nederland reizen. De coronaregels aan de Duitse grenzen gelden niet voor deze mensen.

De grenzen van Duitsland zijn sinds woensdagmiddag gesloten voor bepaalde groepen seizoensarbeiders. De Bondsrepubliek tracht met de maatregel verspreiding van het coronavirus te verminderen.

Voor wie de regels precies gelden, bleef enige tijd onduidelijk. De nieuwe maatregel is in ieder geval van toepassing op mensen die uit Groot-Brittannië komen of uit EU-landen die het Schengenverdrag niet volledig uitvoeren, zoals Bulgarije en Roemenië.

Bekijk alle artikelen over het coronavirus


Volgens de laatste informatie van LTO Nederland gelden deze regels niet voor Poolse werknemers die door Duitsland naar Nederland willen reizen. Het overgrote deel van de seizoensarbeiders in Nederland komt uit Polen.

Al eerder gestrand

Bulgaren en Roemenen op weg naar Nederland stranden overigens al eerder. Ook de route via Hongarije en Oostenrijk is voor hen afgesloten.


Vooral boeren en tuinders in het Verenigd Koninkrijk hebben een schreeuwend tekort aan 'handjes'. Daar wordt 98 procent van het oogstwerk gedaan door buitenlanders. Er wordt een tekort van 80.000 mensen verwacht. Nederlandse, Duitse en Belgische bedrijven ondervinden ook problemen.

'Werknemers de dood injagen'

Poolse medewerkers lijken bang om in Nederland te komen werken. Op social media gaan filmpjes rond waaruit zou blijken dat de Nederlandse regering werknemers de dood injaagt, zegt projectleider Peter Baltus van de Werkgeverslijn land- en tuinbouw.

'Er circuleren filmpjes van dingen die Rutte gezegd zou hebben, die helemaal niet waar zijn. Het is goed om je daar als werkgever bewust van te zijn. Poolse medewerkers zijn hier gevoelig voor. Het zit veel meer in hun cultuur dat er een boze buitenwereld is waarvoor je moet uitkijken.'

• Bent u op zoek naar extra personeel, kijk dan op werkenindelandentuinbouw.nl en helponsoogsten.nl

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  6° / -3°
  10 %
 • Maandag
  7° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer