Focus op de toekomst bij Agroscoopbokaal 2020

De winnaars van de Agroscoopbokaal 2020 zijn bekend. De Agroscoopbokaal is de jaarlijkse prijs die ForFarmers en dochteronderneming Reudink in acht sectoren uitreiken aan klanten die het afgelopen jaar een bijzondere prestatie hebben geleverd.

Focus+op+de+toekomst+bij+Agroscoopbokaal+2020
© ForFarmers

ForFarmers en Reudink (biologisch) organiseren sinds 2015 jaarlijks de uitreiking van de Agroscoopbokalen om stil te staan bij de prestaties die de agrarisch ondernemers leveren en het vakmanschap en ondernemerschap dat daarvoor nodig is.

Het centrale thema dit jaar is 'For the Future of Farming'. Naast de technische resultaten uit Agroscoop is daarbij ook gekeken naar vooruitstrevende bedrijfsvoering en pioniersmentaliteit. De winnaars van 2020 blinken uit in vakmanschap, uiteenlopend van vernieuwende bedrijfsvoering, duurzaamheid, zeer goed dierenwelzijn of een hoge mate van efficiëntie.


Melkvee: familie Sleiderink

De familie Sleiderink uit het Overijsselse Beuningen wint de Agroscoopbokaal Melkvee, omdat zij met hun honderd melkkoeien over het jaar 2019 de hoogste stijging in kilogrammen vet en eiwit hebben gerealiseerd: 59 kilo met een stijging van +0,10 procent vet en +0,08 procent eiwit bij een stijgende melkproductie.


Agroscoopbokaal 2020
Agroscoopbokaal 2020 © ForFarmers

Harry Sleiderink en zijn schoonzoon Bert begonnen 2019 met een duidelijke doelstelling: het verhogen van de productie. Samen met melkveespecialist Stuart Knowles maakten zij een plan van aanpak. Strak sturen op het rantsoen, een verbeterd voermengproces - waardoor minder selectie aan het voerhek plaatsvindt -, extra hittestressmaatregelen en focus op goede klauwgezondheid. Die aanpak leidde onder andere tot het bereikte resultaat.


Vleesvee: familie Beenen

Rosékalverbedrijf Beenen uit Holthone wordt gerund door Rudi en Leentje, Richard en Lorianne en Jeroen en Liset Beenen. Het vleesveebedrijf telt 550 opfok- en 1.100 afmestplaatsen. In het kader van diergezondheid vinden opfok en afmest bewust op één bedrijf met een gesloten bedrijfsvoering plaats.


Agroscoopbokaal 2020
Agroscoopbokaal 2020 © ForFarmers

Het bedrijf is klaar voor de toekomst. De opfokstal heeft veel licht en frisse lucht en beschikt over vloerverwarming, betonroosters met rubbermatten en mestschuiven die de mest uit de stal brengen. De zonnepanelen op het dak voorzien honderd huishoudens in de buurt van stroom. De ondernemers werken bovendien samen met twee akkerbouwers in de regio. Beenen levert de mest de grond en ontvangt snijmais in retour.

Melkgeiten: familie Van de Ven

Jan en Jeannette van de Ven uit Oirschot melken 1.600 geiten op hun bedrijf 4Vennekeshoeve. Ze hebben een gesloten bedrijfsvoering. Zij winnen de Agroscoopbokaal, omdat zij op alle vlakken een duurzame bedrijfsvoering hanteren. Dit begint op het land, waar ze de ruwvoerteelt voortdurend optimaliseren en hiermee het krachtvoerverbruik weten terug te dringen.


Agroscoopbokaal 2020
Agroscoopbokaal 2020 © ForFarmers

Familie Van de Ven begon als één van de eerste geitenhouders met duurmelken dat de gezondheid van het dier ten goede komt. Verder houden ze alle lammeren die geboren worden. De geitenlammeren worden melkgeiten . Voor de bokken hanteren ze een vast regime: een deel blijft vier weken, een deel mesten ze af tot een leeftijd van vier maanden en een deel wordt ingezet voor de fokkerij.

Loonwerk: loonbedrijf De Covik

Loonbedrijf De Covik uit Steenderen wint de Agroscoopbokaal omdat het een betrouwbare partner is voor haar klanten en er alles aan doet om optimaal rendement van het land te halen. Begin 2009 is De Covik overgenomen door de huidige directie, Alwies Hermans, zijn echtgenote Estrella en Hans Reintjes. De directie wordt bijgestaan door Renée Menkveld, landbouwkundig adviseur.


Agroscoopbokaal 2020
Agroscoopbokaal 2020 © ForFarmers

Het bedrijf beschikt over een modern en breed machinepark dat weinig CO2-uitstoot realiseert. Een paar machines zijn uitgerust met NIR-techniek, waarmee de voederwaarde van het geoogste product wordt bepaald en bemest kan worden op basis van de werkelijke gehalten. Kenmerkend voor De Covik wordt ook genoemd dat het loonbedrijf met de veehouder om tafel gaat voor een zo efficiënt mogelijke ruwvoerproductieplan.

Varkens: familie Vehof

Familie Vehof uit Ambt Delden in Overijssel realiseerde in 2019 de hoogste gecorrigeerde groei (in het gewichtstraject 25 tot 117 kilo) per dier per dag: gemiddeld 979 gram groei per dier per dag, het laatste kwartaal zelfs meer dan 1.000 gram. In combinatie met weinig medicatie en een constant lage uitval spreekt ForFarmers van 'gezonde groei'.


Agroscoopbokaal 2020
Agroscoopbokaal 2020 © ForFarmers

Het vleesvarkensbedrijf telt twee stallen met in totaal 1.700 vleesvarkensplaatsen en levert varkens binnen het Star-concept. In de stal met 1.300 vleesvarkens wordt gewerkt volgens het HyCare-principe, de andere stal met vierhonderd plaatsen werkt middels all-in all-out. Jeroen Vehof onderscheidt zich volgens vleesvarkenspecialist Marc Kikkert door consequent te werken met een kritische blik.

Legpluimvee: Gebroeders Wessels

Pluimveebedrijf en Eierhandel Wessels uit Enter wordt gerund door de broers Henk en Gerrit Wessels. De ondernemers houden 145.000 leghennen op twee locaties en hebben alles in eigen hand: van eiproductie, het sorteren en verpakken tot de distributie. Ze leveren jaarlijks ruim dertig miljoen eieren, waarvan driekwart onder de eigen merken Reggedal en Noaber-Ei.


Agroscoopbokaal 2020
Agroscoopbokaal 2020 © ForFarmers

'Met hun enorme professionaliteit, servicegerichtheid en hoge kwaliteitsstandaard onderscheiden Henk en Gerrit Wessels zich', aldus ForFarmers-accountmanager Erik Dimmendaal. Het nieuwste project is een concept in streekproducten, waarbij meerdere ondernemers betrokken zijn. Ook in de pluimveestallen realiseert Wessels een hoge kwaliteitsstandaard, vertelt technisch pluimveespecialist Peter Venhuis.


Vleespluimvee: Jeroen Heusinkveld

Opfokker Jeroen Heusinkveld uit Heelweg werkt dag in dag uit aan het leveren van de beste 20-weekse hen. Hennen die door hem zijn opgefokt zijn gewild bij de vermeerderaars van vleeskuikenouderdieren, meldt Agroscoop in de toelichting bij de bokaal. Het bedrijf (omvang 6.800 vierkante meter) straalt professionaliteit uit.


Agroscoopbokaal 2020
Agroscoopbokaal 2020 © ForFarmers

Regelmaat en controle vormen de basis voor de hoge kwaliteit die Heusinkveld nastreeft. Zo vinden de controles gedisciplineerd elke dag op hetzelfde tijdstip plaats. Door deze regelmaat worden de details zichtbaar en bovendien zorgt het voor veel rust in de stallen. 'Alles staat in het teken van kwaliteit en continuïteit', zegt Hans van den Eijnden, opfokspecialist bij ForFarmersdochter PoultryPlus.


Biologisch: familie Bakker

Evert en Lisa Bakker uit It Heidenskip houden samen met (schoon-)ouders Johannes en Ymkje Bakker 11.000 biologische leghennen in een moderne boogstal met Wintergarten. 'De familie Bakker heeft het bedrijf tot in de puntjes verzorgd en kijkt altijd naar mogelijkheden om de resultaten technisch of financieel te verbeteren', beschrijft pluimveespecialist Jos Fransen.


Agroscoopbokaal 2020
Agroscoopbokaal 2020 © ForFarmers

In 2019 startten ze met een koppel met Split Feeding, waarbij gevoerd wordt op basis van cyclus van de eivorming. De pas afgesloten koppel realiseerde 404,7 eieren per opgezette hen op 85 weken (norm 385 eieren) en 50 weken lang een legpercentage boven de 90 procent. 'Een topprestatie voor bruine leghennen', oordeelt Fransen. Onlangs startte de familie met het managementprogramma Lay-Insight.

Agroscoop

Agroscoop is een digitaal monitoringsprogramma van ForFarmers en Reudink waarmee veehouders op ieder moment hun technische en financiële cijfers kunnen beoordelen. Daarnaast is vergelijking van de eigen technische resultaten met die van collega-veehouders mogelijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer