Langenberg+wint+Agroscoopbokaal+2013
© ForFarmers Henrdrix

Langenberg wint Agroscoopbokaal 2013

Maatschap Langenberg in Anerveen is winnaar van de Agroscoopbokaal 2013 van ForFarmers Hendrix. De geitenhouders zijn daarmee de eersten die deze prijs voor hun sector winnen.

Langenberg realiseerde vorig jaar een voerwinststijging van maar liefst 50 procent. De grootste toename binnen de geitenhouderijtak van ForFarmers Hendrix, blijkt uit Agroscoop. Het landelijke gemiddelde steeg van 349 euro in 2012 naar 440 euro vorig jaar.

De stijging is onder meer toe te schrijven aan de hogere melkprijs en daling van het krachtvoerverbruik. Het verbruik was vorig jaar 1,3 kilo per 100 kilo melk lager dan in 2012. De maatschap behaalde daarmee meer melk uit minder voer.

Rantsoenefficiëntie

Dat is het resultaat van een hogere rantsoenefficiëntie en een betere ruwvoerkwaliteit. Beide factoren zorgen ervoor dat er minder krachtvoer nodig is om een liter melk te produceren.

Het kengetal voerwinst gold dit jaar als graadmeter voor de Agroscoopbokaal, omdat dit inzicht geeft in het rendement op een bedrijf. De voerwinst is de uitkomst van de melkgeldopbrengsten minus alle voerkosten: mengvoer, bijproducten en ruwvoer.

Hogere rendement

Voor Gerritjan Langenberg is de Agroscoopbokaal een beloning voor zijn streven naar een hoger rendement. 'We zijn overgestapt van een stro-brokrantsoen naar een rantsoen met kuilvoer.'

Verder voerde de maatschap in de zomermaanden meer Univit Buffer en vorig jaar is Langenberg begonnen met het verstrekken van de krachtvoerbrok Capri Lipo+. 'Deze vetverhoger heeft zeker bijgedragen aan het goede resultaat.'

Weer

 • Maandag
  7° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
 • Woensdag
  8° / 2°
  70 %
Meer weer