Agroscoopbokaal voor acht duurzame ondernemers

De winnaars van de Agroscoopbokaal 2018 van ForFarmers zijn donderdag tijdens een feestelijke bijeenkomst in Beesd bekendgemaakt. Acht ondernemers uit verschillende sectoren ontvingen uit handen van Yvon Jaspers de bokaal.

Agroscoopbokaal+voor+acht+duurzame+ondernemers
© winnaars formfarmers

ForFarmers organiseert de uitreiking van de Agroscoopbokalen om ondernemers te onderscheiden voor hun (technische) prestaties op het gebied van duurzaamheid. Hiermee wil de onderneming duurzaam en toekomstbestendig ondernemen in de agrarische sector stimuleren.

Meeste meetmelk uit ruwvoer

Een structureel goede ruwvoerwinning en veel melk produceren uit ruwvoer is niet alleen van belang voor een lage kostprijs, maar draagt ook bij aan duurzaam produceren. Dit was ook het doel dat Eddie en Dianne Vedders uit Haaksbergen (Ov) zich stelden in 2010.

Van alle bedrijven in Agroscoop scoorde melkveebedrijf Vedders in 2017 met 18,1 kilo meetmelk uit ruwvoer het hoogst op dit kengetal. Daarnaast was het krachtvoerverbruik 19,6 kilo per 100 kilo melk. Daarmee hoort Vedders bij de 10 procent bedrijven met het laagste krachtvoerverbruik. Het productieniveau lag op 11.172 kilo meetmelk per koe per jaar, met een vetgehalte van 4,24 en een eiwitgehalte van 3,44 procent.

Weinig krachtvoer per kilo geitenmelk

Geitenhouderij de Botterschuur van de familie Westerlaken uit Rijswijk (NB) wint de Agroscoopbokaal Geiten 2018 omdat zij gemiddeld over de laatste 6 jaar met 49,57 kilo het laagste verbruik van krachtvoer- en krachtvoerachtigen per 100 kilo meetmelk hebben van alle deelnemers in Agroscoop.

Dit lage krachtvoerverbruik gaat gepaard met een hoge productie van melk uit ruwvoer. Alex en Wilma Westerlaken produceren dat ruwvoer zelf. Dit maakt de melkproductie van de 850 geiten op het bedrijf extra duurzaam. Succesfactoren van de winnende geitenhouders zijn onder andere: geitgerichte ruwvoerteelt, proactief en punctueel werken en optimalisatie van de opfok en fokkerij.

Sterkste stijging in geslacht gewicht

De Agroscoopbokaal 2018 in de categorie Vleesvee gaat naar kalverhouderij Pasman in Epse (Gld). Teun en Monique Pasman houden op hun bedrijf in totaal 700 opfok- en rosékalveren. Zij zijn pas 10 jaar bezig als professionele kalverhouders, toch scharen zij zich nu al onder de best presterende bedrijven in hun sector.

De afgelopen jaren wisten de Gelderse kalverhouders het geslacht gewicht van jong rosé (8 maanden) met 20 kilo te laten groeien naar een niveau van ruim 180 kilo gemiddeld over 2017. Het gaat hier dus niet om enkele koppels die het goed hebben gedaan, maar om een structureel hoog aflevergewicht het hele jaar door.

Hoge groei en scherpe EW-voerconversie

Jenniskens VOF van Jos en Elly Jenniskens uit Heusden (gemeente Asten, NB) wint de Agroscoopbokaal Varkens op basis van het kengetal EW-voerconversie, de voerconversie gecorrigeerd voor energiewaarde, van 2.55. Jos en Elly hebben een gesloten varkensbedrijf met 250 zeugen en 2.300 vleesvarkens en worden bijgestaan door een medewerkster.

Jos geeft de varkens waar nodig individuele aandacht en grijpt direct in wanneer de situatie daar om vraagt. Dit resulteert in een gemiddeld hoge groei van 895 gram per dag en een scherpe voerconversie van 2.34. Daarbij is het uitvalspercentage stabiel rond de 1 procent.

Meest omgevingsbewuste legpluimveehouders

Hugo en Rianne Bens ven BensBoerderEi in Haps houden 110.000 LSL leghennen in volièrehuisvesting. Bens BoerderEi heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Zo wekken zij zelf stroom op via zonnepanelen.

Daarnaast zijn zij zeer omgevingsbewust bezig: dankzij de inzet van onder meer droogtunnels en warmtewisselaars is hun uitstoot van ammoniak en fijnstof meer dan 50 procent lager dan volgens de normen is toegestaan. Ook doneren zij een deel van hun eieren aan de voedselbank.

Beste resultaten per opgezet moederdier

Regelmaat, rust en reinheid is de stelregel die de familie Van den Hoogen uit Wanroij (NB) hanteert voor haar moederdieren. En deze drie R's leiden uiteindelijk tot een vierde R: Resultaat. En daarmee winnen zij de Agroscoopbokaal in de categorie Vleespluimvee.

Julian van den Hoogen houdt, samen met zijn ouders Adriaan en Ria, 35.000 ouderdieren en runt daarnaast een akkerbouwtak. In 2017 hebben zij het koppel ouderdieren afgesloten met het resultaat van 157,3 kuikens per opgezette hen. De hennen hadden een hoge productie van 187,4 eieren (op 60 weken leeftijd) met daarnaast een hoog uitkomstpercentage van 87,4 procent. Daarnaast was ook het uitvalspercentage laag.

Loonwerker voorloper in precisielandbouw

Barlo is een van de loonbedrijven die serieus werk van precisielandbouw maakt en hierin vooroploopt. Het bedrijf zet drones en NIR-sensoren in om onder meer de toestand van gewassen en bodem in beeld te brengen en opbrengsten nauwkeurig te meten.

De data worden bijvoorbeeld gebruikt voor precisiebemesting en -gewasbescherming, wat leidt tot een uiterst efficiënte inzet van meststoffen, zaaizaden en gewasbeschermingsmiddelen.

Meeste biologische melk uit ruwvoer

Goed ruwvoer is de basis voor de hoge én gezonde melkproductie op het biologische melkveebedrijf De Tolakker in Utrecht. Samen met de andere dierverzorgers realiseert Leonie de Jongh-Vernooij, verantwoordelijk voor de rundveetak op het bedrijf, een productie van 19,0 kilo meetmelk uit ruwvoer per koe per dag bij een 365-dagen-productie van 10.823 kilo melk.

Daarnaast wordt deze voor de biologische melkveehouderij zeer hoge productie gerealiseerd met een goede uiergezondheid. Het bewijs hiervan is dat het celgetal regelmatig lager ligt dan de BSK. Rundveestal De Tolakker is een biologisch melkveebedrijf met 70 melkkoeien en tevens het onderwijsbedrijf van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer