Structuur leidt tot winst Agroscoopbokaal

Acht families ontvingen dinsdag de ForFarmers Agroscoopbokaal en een cheque van 500 euro voor hun bedrijfsprestaties. Gestructureerd werken blijkt bij alle acht een belangrijk kenmerk om tot die prestaties te komen.

De Agroscoopbokalen werden dit jaar uitgereikt op het bedrijf Weidevol van familie Spans in Zwartsluit. Daaronder dit jaar voor het eerst een bokaal die werd uitgereikt namens Reuding, de biologische tak van ForFarmers. De winnaars kregen de bokalen uit handen van Yvon Jaspers.

Continue kwaliteit in vlees

Familie Lenferink-van Klooster uit Fleringen ontving de bokaal omdat het bedrijf all jarenlang garant staat voor topkwaliteit luxe roodvlees. De ondernemers hebben hun eigen visie op wat nodig is voor de gezondheid en het welzijn van hun dieren. De Blonde d'Aquitaine en Belgisch Blauwe stieren zijn ruim behuisd en de strohokken bieden veel comfort.

'Onze dieren bepalen zelf de ruimte die ze nodig hebben', licht Harry Lenferink toe. In de ketenaanpak kiezen ze voor partners dicht bij huis. De jonge stiertjes halen ze met eigen vervoer op in de nabije omgeving. Met dezelfde veewagen leveren ze de afgemeste stieren zelf af aan de slachterij, waardoor de dieren nauwelijks stress ondervinden.

'Alles wat we doen is gericht op het produceren van gezond kuikenvlees.'

Meest duurzame koppel leghennen

De familie Zuidema uit Onstwedde hield van zomer 2015 tot februari 2017 het meest duurzame koppel hennen gehouden.Samen met hun medewerkers slaagden zij erin om met een gezond koppel (Dekalb White van ISA) een productie van 502,3 eieren per opgezette hen (zonder rui) op 101 levensweken te behalen.

'Dat is alleen mogelijk bij een goede samenwerking in de hele keten', memoreert ForFarmers die naast de kwaliteiten van de ondernemer en zijn personeel, ras, opfok (Het Anker) en voer noemt. 'Ons streven is het elke volgende ronde beter te doen', zegt Eric Zuidema. De familie Zuidema stichtte het bedrijf 12 jaar geleden.

Topproductie biggen per zeug per jaar

Met rust, reinheid en regelmaat wisten Wim en Gerjo Wolters uit het Gelderse Laren in 2016 34,4 biggen per zeug per jaar te spenen. Samen met hun medewerker sturen ze met voer en voerschema op een goede uierkwaliteit en biest-/melkproductie van de zeug en krijgt het kraamstal¬management de volle aandacht.

Wolters werkt met Topigs 20 zeugen die worden gedekt door een Tempo-veer. Familie Wolter scoort hoog met gemiddeld 16 levend geboren biggen per worp. Dat wordt gecombineerd met een worpindex van 2,46. Sterk is dat ten opzichte van 2015 het aantal levend geboren biggen met 0,5 big is gestegen en de uitval 2 procent is gedaald.

Secuur werken in opfok geit

Melkgeitenbedrijf Guichelaar uit Elim zit al jaren in de top 10 van ForFarmers wat betreft hoogste kilo's vet+eiwitproductie bij melkgeiten en binnen die top 10 hebben zij in de laatste vijf jaar de grootste stijging gemaakt. Daarnaast scoren ze ook een nummer twee positie op voerwinst.

Boerenzoon Harm Jan Guichelaar waagde 10 jaar geleden samen met zijn vrouw de sprong in de geitenhouderij. Nu hebben ze een goedlopend bedrijf met zo'n 480 melkgeiten en 125 opfokgeiten. 'Een vitaal lam is het begin van een goede melkgeit. En secuur werken in de opfok. Dan ben je al een eind op weg', zegt Trienet Guichelaar.

Antibiotica-vrije kuikens

Bij de familie Sligman uit Markelo ligt de focus op een gezond product. 'Alles wat we doen is daarop gericht', zegt Ginie Sligman, die samen met haar moeder Gerda en dochter Mayra (18) het bedrijf runt. Afgelopen jaar gebruikte de familie Sligman -die produceert voor McDonalds- geen antibiotica.

De technische resultaten van de familie Sligman zijn zeer stabiel. Over 2016 was de gecorrigeerde voederconversie (vc 1500) 1,132. De kuikens groeiden gemiddeld 68 gram per dag en wogen gemiddeld 2.769 gram bij aflevering. .De voetzoolscore was met een jaargemiddelde van 33 prima. Ginie Slagman: 'Op ons bedrijf is alles voorspelbaar.'

Hoogste productie per koe per dag

Bij melkvee was dit jaar het criterium 'hoogste productie per koe per dag'. Met 41,5 kilo melk per koe per dag behaalde maatschap Holmer-Hesselink uit het Gelderse het beste resultaat. Hun rollend jaar gemiddelde over 2016 was:12.815 kilo melk per koe met 3,94 procent vet en 3,40 procent eiwit (bij drie keer daags melken).

'Goed ruwvoer is de basis voor een goede productie', aldus Holmer. In 2016 realiseerden zij een voerwinst per koe die 316 euro boven het gemiddelde van vergelijkbare bedrijven ligt. De familie Holmer combineert efficiënt produceren met fokkerij. Het bedrijf is bekend van de Holbra-Holsteins.

Voorloper in personeelsbeleid

Loonbedrijf Almen-Harfsen uit het Gelderse Almen is één van de oudste coöperatieve loonbedrijven van Nederland en tegelijkertijd een voorloper in personeelsbeleid en innovatie. In de toelichting schrijft ForFarmers dat het gaat om een gestroomlijnde organisatie die hecht aan kwaliteit en veiligheid met medewerkers die dicht bij de klanten staan.

Het bedrijf met bedrijfsleider Freddie Heuvelink heeft de 20 personeelsleden jaarrond aan het werk. Almen-Harfsen heeft ook een goed gevoel voor innovaties in de mechanisatiebranche die aanslaan in de praktijk. Voorbeelden daarvan zijn mestscheiding op het boerenbedrijf en de Veriscan (plaatsspecifieke bodemanalyse).

Vooruitstrevende biologische ondernemer

Aart en Jasmijn van den Ham uit Wildervank lopen als biologisch legpluimveehouder voorop in nieuwe ontwikkelingen. Op basis van enkelvoudige grondstoffen en aanvullend mengvoer wordt op het bedrijf dagelijks het optimale rantsoen voor de hennen samengesteld.

De hennen leggen met minder voer bijna 20 eieren per opgezette hen meer dan het Reudink-gemiddelde. De familie neemt zowel de enkelvoudige grondstoffen als het complete mengvoer via Reudink af. Daarnaast zoekt zij contact met akkerbouwers in de regio om transportafstanden van grondstoffen en mest te verkleinen. Een filmpje van de bedrijven die wonnen is hier te vinden.

Agroscoopbokaal

Agroscoop is een digitaal monitoringsprogramma van ForFarmers waarmee veehouders op ieder moment hun technische en financiële cijfers kunnen beoordelen. Daarnaast is vergelijking van de eigen technische resultaten met die van collega-veehouders mogelijk.

De specialist van ForFarmers heeft toegang tot deze cijfers, zodat hij/zij bedrijven proactief en effectief kan begeleiden. Jaarlijks reikt ForFarmers in de sectoren melkvee, melkgeiten, vleesvee, varkens, legpluimvee, vleespluimvee en plant de Agroscoopbokaal uit aan een ondernemer die uitzonderlijk heeft gepresteerd.

Klik hier voor een linkje naar het Youtube-kanaal met de filmpjes die horen bij de Agroscoopbokaal 2017.

Meer over het bedrijf van de familie Zuidema zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer