Monovergisting van varkensmest kan stabiel

Monovergisting van varkensmest kan op pilotschaal stabiel gebeuren. Het is belangrijk om het proces goed te volgen en gericht bij te sturen.

Monovergisting+van+varkensmest+kan+stabiel
© Inagro

Dat blijkt uit onderzoek van het Belgische instituut Inagro. De eerste drie maanden van dit jaar voerde Inagro een test uit in de eigen vergister om te zien of monovergisting van varkensmest in de praktijk stabiel kan verlopen. Als blijkt dat dit het geval is, kan de sector een boost krijgen, omdat het potentieel voor vergisting van varkensmest erg groot is.

Kleinschalige vergisting of pocketvergisting is een technologie die tot nu toe bijna uitsluitend voorkomt op melkveebedrijven. Maar is er ook veel potentieel om deze technologie uit te breiden naar de varkenssector. Daarom voerden de onderzoekers in het project 'Pocket Power' een test uit op pilotschaal in de vergister van Inagro op basis van eerder verworven inzichten in het project.


Verblijftijden

De biogasinstallatie op Inagro (200 kuub) heeft een elektrisch vermogen van 31 kilowatt en werd al vaker ingezet voor onderzoeksdoeleinden. Na een opstartperiode werd gedurende twee verblijftijden van gemiddeld 35 dagen in het mesofiele temperatuurgebied (32 tot 42 graden Celsius) alleen varkensmest vergist.

Deze varkensmest bestond uit een combinatie van varkensdrijfmest van een naburige stal, die niet vers kon worden verzameld, en de verse mestfractie van een VeDoWS-stalsysteem. Deze stromen werden respectievelijk via een tank en schroefvijzel in de vergister gebracht. Dankzij een in hoogte en breedte verstelbare mixer konden onderzoekers gericht gaan mengen.


Verpompbaar maken

Grondige opvolging en vele analyses toonden aan dat de energieproductie op een stabiele manier en zonder veel problemen verliep. Het biogaspotentieel van de VeDoWS-mest is veel hoger dan dat van de gebruikte varkensdrijfmest: gemiddeld 112 kuub biogas per ton VeDoWS ten opzichte van 25 kuub biogas per ton niet verse varkensdrijfmest. Het toevoegen van varkensdrijfmest was noodzakelijk om het geheel nog verpompbaar te maken. Bij een te hoog drogestofgehalte treden namelijk operationele problemen op.

Vergisting van een combinatie van varkensdrijfmest met VeDoWS-mest blijkt in de pilotinstallatie van Inagro dus zeker haalbaar te zijn. Een belangrijke kanttekening hierbij dat het biogaspotentieel – hoeveel biogas er nog geproduceerd kan worden – van het digestaat nog vrij hoog was. Dit wijst erop dat het beter is een langere verblijftijd aan te houden dan tijdens deze test.

Een mogelijke oplossing kan zijn om een deel van het digestaat terug te pompen naar de vergister. Op die manier wordt het restpotentieel van het digestaat nog benut en wordt er meer energie uit eenzelfde hoeveelheid varkensmest geproduceerd en worden emissies bij de digestaatopslag gereduceerd.


Verbruik elektriciteit

De onderzoekers komen tot de conclusie dat in het algemeen monovergisting van varkensmest op pilotschaal stabiel kan gebeuren. Het is belangrijk om het proces goed op te volgen en gericht te gaan mengen om eventuele schuimvorming onder controle te houden. Maar mengen verbruikt elektriciteit.

Het doel van deze test was in de eerste plaats om te kijken of het vergistingsproces van varkensmest stabiel kan verlopen. Wanneer vanuit economisch oogpunt wordt gekeken, is het belangrijk te zoeken naar een economisch optimum om zoveel mogelijk energie te produceren in een zo kort mogelijke tijd. Een vervolgonderzoek kan daarom interessant zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  20 %
 • Maandag
  17° / 7°
  5 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  5 %
Meer weer