LTO Noord vindt monomestvergisting niet mislukt

Het valt niet mee om monomestvergisting met louter dagverse rundveemest rendabel rekenen. Maar specialist Klimaat en Energie Erwin Haveman van LTO Noord wil niet spreken van een mislukking, nu het Jumpstart-pilotproject op het melkveebedrijf van Pieter Heeg in het Friese Hinnaard wordt beëindigd.

LTO+Noord+vindt+monomestvergisting+niet+mislukt
© David Hilberink

Net als zuivelconcern FrieslandCampina, de initiatiefnemer van Jumpstart-monomestvergisting, vindt Haveman dat de pilot veel kennis heeft opgeleverd over productie van biogas op basis van enkel en alleen rundveemest. Deze kennis wordt gebruikt bij de plaatsing van installaties elders in het land.

Er worden acht monomestvergisters geplaatst, waarvan er onlangs drie in bedrijf zijn genomen. De installaties leveren stroom of gas aan het net. Het gaat om drie grote, drie middelgrote en twee kleine mestvergisters, verspreid over Nederland.

Vijftien nieuwe bedrijven

FrieslandCampina voert met vijftien melkveehouders gesprekken, zegt woordvoerder Jan-Willem ter Avest. 'In principe kan bij deze melkveehouders vanaf september 2018 worden gestart met de plaatsing van de installaties. Voor het zover is, moeten alle contracten zijn ondertekend en de vergunningen gereed zijn', licht hij toe.

'Daarnaast wachten we de eerste resultaten af van de acht installaties die deze zomer worden geplaatst. Pas als er voldoende zekerheid is op succesvolle exploitatie, wordt er gestart met de plaatsing op deze vijftien nieuwe bedrijven', aldus Ter Avest.

Terugverdientijd te lang

De kans op een succesvolle exploitatie is volgens Haveman klein als de vergoeding voor de biogasproductie niet substantieel omhooggaat. Want de terugverdientijd bedraagt altijd meer dan tien jaar, ongeacht het merk monomestvergister.

'Het businesscasemodel van zonnepanelen is veel aantrekkelijker. In vijf tot acht jaar kun je zonnepanelen terugverdienen, je bent veel zekerder van de inkomsten en uitgaven en je hebt er veel minder onderhoud aan vergeleken met biogasproductie.'

Belasting

Ook constateert Haveman dat de belasting op energie die de overheid vanwege de invoering van de Klimaatwet wil heffen, aanzienlijk moet zijn. Anders is biogas niet concurrerend met grijze stroom, afkomstig van kolencentrales.

Bij de beëindiging van de pilot in Hinnaard speelt de sterk veranderde bedrijfssituatie een belangrijke rol, zegt FrieslandCampina. Er is grond aangekocht, terwijl de veestapel niet in omvang toenam. Door deze extensivering is er niet voldoende mest meer beschikbaar om rendabel biogas te produceren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer