Eerste monovergisters in Twente

Nog dit jaar moet de eerste monovergister in Twente gaan draaien. Dat gebeurt bij een veehouder in Noord-Deurningen. Daar komen als cluster de komende tijd nog eens acht installaties bij.

Eerste+monovergisters+in+Twente
© Wim van Vossen

Het biogas dat de negen installaties samen produceren wordt in een transportleiding naar twee bedrijven in Noord-Deurningen vervoerd.

In de tweede fase van het project gaan nog eens elf veehouders in Noord-Deurningen de mest van het bedrijf verwerken tot biogas.

Clusteren

Rond Tubbergen zijn de mogelijkheden op zestien bedrijven in kaart gebracht. 'De situatie op ieder bedrijf is weer anders, maar door ook daar te clusteren kunnen de kosten omlaag, zegt Robert Wassenaar van CCS Energie Advies. Hij realiseert zich dat de mogelijkheden voor veel melkveehouders gezien hun economische situatie beperkt zijn. 'De bal ligt nu bij de boeren.'

Volgens LTO-bestuurder André Oude Vrielink lijkt een cluster bij Tubbergen zelf de grootste kans te maken. Daar kan warmte worden afgezet bij het zwembad en een verzorgingscentrum. Verder bestaat er interesse van boeren bij Vasse, Geesteren en Fleringen.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer