Zetmeel beter verteerbaar door schimmel

Maiszetmeel dat bij eenzelfde opbrengst beter verteerbaar is door het kunstmest te vervangen door een schimmel. Of dit mogelijk is, moet blijken uit een proef bij Volkel.

In deze proef van Agrifood Capital en Proeftuin De Peel wordt een deel van de mais gezaaid met kunstmest, een deel zonder kunstmest en een deel met MycorGran, een product met mycorrhizaschimmels.

'De producent van MycorGran stelt dat de plant met deze schimmel tot 700 procent meer voedingstoffen kan opnemen', zegt adviseur Mark van den Broek van VisscherHolland.

Vergelijking met kunstmest

'Met de proef willen we kijken of die schimmel hetzelfde doet als kunstmest. Hier is niet alleen aandacht voor de opbrengst, maar ook voor de efficiëntie van de zetmeelvertering. We verwachten met de schimmel een 3 tot 5 procent hogere verteringscoëfficiëntie van zetmeel bij eenzelfde opbrengst.'

Voor de proef wilden ze het liefst niet-kerende grondbewerking toepassen. 'Op deze grond is glyfosaat niet toegestaan, daarom moesten we ploegen. Om dit zo ondiep mogelijk te doen, is gekozen voor de ecoploeg. We wilden 12 centimeter diep ploegen, maar dit werd 18 centimeter. De bovenste laag was te droog', legt Van den Broek uit.

Vorig jaar werd een soortgelijke proef gedaan. 'Het perceel met de schimmels stond een week eerder in de pluim. Dat was net op de dag dat het hier 40 graden was, de top van de plant verbrandde.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  26° / 13°
  0 %
 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
Meer weer